ГоловнаПолітика

НАТО сьогодні і завтра розгляне додаткові санкції проти Росії за агресію в Чорному морі

"Країни Чорноморського басейну мають бути захищені від загроз і на морі, і на суші".

НАТО сьогодні і завтра розгляне додаткові санкції проти Росії за агресію в Чорному морі
"Дональд Кук" вошел в акваторию Черного моря 19 января
Фото: EPA\UPG

Голови міністерств закордонних справ країн НАТО на саміті 3-4 квітня у Вашингтоні мають намір розглянути і схвалити пакет заходів, спрямованих на стримування загроз з боку Росії в Чорноморському регіоні. Про це сьогодні на брифінгу заявила постійна представниця США при НАТО Кей Бейлі Хатчинсон, пише "Укрінформ".

Хатчинсон підкреслила, що Росія продовжує дестабілізувати ситуацію в Чорному і Азовському морях і назвала "абсолютно неприйнятним" затримання в Керченській протоці трьох українських військових кораблів і утримування в полоні моряків цих суден. Вона заявила, що така агресивна поведінка Росії буде обговорюватися на саміті.

Хатчинсон також розкрила деякі подробиці розробленого американською владою спільно з НАТО пакету заходів для стримування Росії в Чорному морі: за її словами, в нього увійдуть спостереження з повітря і збільшення числа кораблів країн НАТО в Чорному морі.

"Мова йде про пакет, що зміцнює розвідку, повітряну розвідку, а також збільшує число відправлених у Чорне море кораблів НАТО для гарантії безпечного проходу українських суден через Керченську протоку в Азовське море", - заявила постпред США.

Хатчинсон додала, що НАТО має намір зробити акваторію Чорного моря безпечною для країн регіону від "нав'язливості Росії". "Дуже важливо, щоб Румунія, Болгарія і Україна, як і Грузія, перебували під захистом у чорноморському просторі", - заявила вона.

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив про плани посилити присутність у Чорному морі. Раніше США вимагали від російської сторони невідкладно звільнити захоплених у полон у районі Керченської протоки 25 листопада 2018 року українських моряків, проте Росія ігнорує всі заяви та вимоги міжнародної спільноти з цього питання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram