ГоловнаПолітика

Незважаючи на фейки і вплив РФ, вибори в Україні відбулися, - депутат Європарламенту

Спостерігачі бачили справжню конкуренцію між кандидатами.

Незважаючи на фейки і вплив РФ, вибори в Україні відбулися, - депутат Європарламенту
Фото: EPA/UPG

Незважаючи на деякі негативні чинники, зокрема вплив з боку Росії, вибори президента в Україні відбулися.

Про це заявив представник спостерігачів Даріуш Россаті, повідомляється на сайті Європарламенту.

"Мої перші думки і слова - українському народу. Він продемонстрував свою тверду прихильність демократії і свободі, і ми хочемо похвалити його за це... Результати вчорашнього голосування досі є попередніми, але я хотів би наголосити на важливості для всіх учасників - від кандидатів до прихильників і виборців - поважати виборчий процес, сумлінно приймати майбутні результати та використовувати лише законні засоби для їх оскарження", - наголосив європарламентар.

"Ми хочемо відзначити позитивні моменти, які відбулися. Все-таки, незважаючи на всі негативні чинники, ці вибори відбулися", - сказав Россаті, додавши, що "вплив РФ дуже великий, але Україна вистояла".

"Перш за все, ми згадуємо складний контекст, в якому проходили ці вибори, особливо в тому, що стосується ситуації в Криму і в деяких східних частинах території України. Давайте подивимося правді в очі і назвемо речі своїми іменами: Україна перебуває у стані війни, оскільки Росія спрямувала війська для анексії Криму, окупованих районів Донецької та Луганської областей і постійно надає всіляку військову та політичну підтримку сепаратистам. Прямими наслідками є 13 тис. жертв, сотні тисяч поранених, мільйони біженців і вимушених переселенців, масові порушення прав людини, гуманітарна катастрофа та руйнування: це контекст цих виборів, і ми всі повинні мати це на увазі", - наголосив європарламентар.

Водночас він зазначив, що спостерігачі бачили справжню конкуренцію між кандидатами.

"Ці вибори були безперечно конкурентними, оскільки жоден з кандидатів не міг бути чітко визначений як ймовірний переможець. Вибір кандидатів був, щонайменше, великим і різноманітним, що надає широкий спектр політичних альтернатив, хоча тільки п'ятеро з 39 були жінками", - сказав Россаті.

"Звичайно, були зафіксовані деякі випадки, коли адміністративний ресурс використовувався, деякі кандидати використовували медіа, щоб висвітлювати свою кампанію", - додав він.

Росаті також відзначив вплив кібератак.

Нагадаємо, наприкінці минулого року делегація Національного демократичного інституту (США) та депутатів Європарламенту надала Україні 51 рекомендацію з підготовки до виборів у 2019 році.

Перший тур виборів президента України пройшов у неділю, 31 березня. За результатами відпрацювання 80% протоколів, у другий тур виходить Володимир Зеленський - 30,41% і Петро Порошенко - 16,03%

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram