ГоловнаПолітика

Столтенберг - Порошенкові: ми підтримуємо прагнення України в НАТО, але пріоритетом повинні бути реформи

"В основному фокусі повинні бути реформи і зміцнення в секторі безпеки і оборони, включаючи боротьбу з корупцією".

Столтенберг - Порошенкові: ми підтримуємо прагнення України в НАТО, але пріоритетом повинні бути реформи
Йенс Столтенберг
Фото: EPA/UPG

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг підтримує Україну в питанні надання плану дій щодо членства в Альянсі, але пріоритетом для Києва повинні бути реформи.

Про це він заявив у відповідь на лист президента Петра Порошенка, передає "Інтерфакс-Україна".

У своєму листі Порошенко привітав генсека НАТО зі 60-річчям і повідомив про намір порушити питання про ПДЧ на саміті в Лондоні. Столтенберг, зі свого боку, зазначив: "Я вдячний за привітання з днем народження від президента Порошенка. Допоки молодший за НАТО, я почуваюся молодим".

"Коли мова йде про Україну і членство в НАТО, ми визнаємо амбіції і прагнення України стати членом НАТО. Ми працюємо з Україною, аби допомогти просуватися вперед у напрямку трансатлантичної інтеграції, щоб допомогти Україні фокусуватися на найважливішому. А це - реформи", - підкреслив Столтенберг.

Він також нагадав, що для цього існують різні формати і програми.

"Ми віримо, що в основному фокусі повинні бути реформи, продовження модернізації та зміцнення інституцій у секторі безпеки і оборони, включаючи боротьбу з корупцією", - переконаний генсек НАТО.

Говорячи про саміт у Лондоні, який пройде в грудні 2019 року, Столтенберг повідомив, що це "буде коротка зустріч, а не повноцінний саміт". "Це буде важлива зустріч лідерів, а не повний саміт із різними сесіями. Ми зустрінемося, щоб відзначити 70-ту річницю альянсу", - сказав він.

Нагадаємо, 4 квітня НАТО відзначатиме 70 років з часу підписання договору про створення.

22 листопада минулого року Верховна Рада проголосувала за те, щоб прописати в Конституції курс країни на набуття повноправного членства в ЄС і НАТО, а також виключити з неї норму про можливість оренди іноземною державою військових баз в Україні. 7 лютого Рада включила в Конституцію курс на членство в ЄС і НАТО.

Президент Порошенко підписав зміни до Конституції про прагнення України в ЄС і НАТО 19 лютого - під час спеціального засідання Ради, присвяченого п'ятій річниці з початку збройної агресії Росії проти України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram