ГоловнаПолітика

Порошенко задекларував 1,559 млрд гривень доходу (оновлено)

Сьогодні вночі завершився термін подачі декларацій за 2018 рік.

Фото: пресс-служба президента

Президент України Петро Порошенко задекларував 1,559 млрд гривень доходу в 2018 році. Декларація голови держави з'явилася в Єдиному реєстрі декларацій сьогодні вночі, вона датована 23:49 31 березня.

Задекларований дохід складають:

  • 1,1 млрд гривень дивідендів від компанії Rothschild Trust Schweiz AG (Швейцарія);
  • 400 млн гривень дивідендів від публічного акціонерного товариства "Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд "Прайм Ессетс Кепітал";
  • 28,8 млн гривень повернення Міністерством фінансів вартості придбання облігацій внутрішньої державної позики і інвестиційного прибутку при погашенні ОВДП;
  • 21 млн гривень відсотків від Міжнародного інвестиційного банку (МІБ);
  • 0,8 млн гривень доходу від відчуження майна;
  • 0,4 млн гривень президентської зарплати.

За 2017 рік Порошенко задекларував 16,3 млн гривень доходів.

З 1 січня 2019 року Порошенко задекларував 895 млн гривень доходів, при цьому 576 млн гривень з цієї суми, відповідно до умов декларування, могли враховуватися до доходу як за 2018-й, так і за 2019 рік.

Оновлення. Прес-секретар виборчого штабу Порошенко Олег Медведєв заявив, що декларація голови держави свідчить про його ретельну підготовку до прозорого фінансування виборчої кампанії.

"Мова не про міфічне збагачення, а про переведення коштів від юридичних осіб, кінцевим бенефіціаром яких є Порошенко, на його рахунки як фізичної особи. Крім того, що ці кошти вже раніше оподатковувалися у юридичних осіб, Порошенко додатково як фізична особа сплачує податок на доходи і військовий збір. Так, загальна сума доходу, яку Порошенко задекларував, становить 1 мільярд 520 мільйонів гривень. Оскільки більш ніж три роки він не отримував дивідендів від підприємств, кінцевим бенефіціаром яких є, зазначена сума є доходом за весь цей час", - пояснив Медведєв.

1,105 млрд гривень, отримані від Rotshschild Trust (Schweiz) AG, ще раз підтверджують передачу "Рошену" у довірчу власність і реальне усунення Порошенка від впливу на корпорацію. За цією статтею доходу Порошенко сплатить близько 115 млн податку та військового збору.

З 400 млн гривень дивідендів, які минулого року нарахував президенту фонд "Прайм Ессетс Капітал", у бюджет уже сплачено 42 млн податків з усієї нарахованої до сплати суми.

Дивіденди, за словами Медведєва, станом на кінець року акумулювалися на рахунках Петра Порошенка в Міжнародному інвестиційному банку, а згодом використовувалися для поповнення його виборчого фонду, зокрема в першому турі - на загальну суму 453 мільйонів гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram