ГоловнаПолітика

На материковій Україні проголосувало менше кримчан, ніж зареєструвалося

Перед закриттям дільниць у прикордонному районі Херсонщини згасло світло.

На материковій Україні проголосувало менше кримчан, ніж зареєструвалося
Иллюстративное фото
Фото: EPA/UPG

На материкову частину України приїхало голосувати менше кримчан, ніж раніше зареєструвалося, повідомляє Радіо Свобода.

«Наприклад, в Каланчацькому районі мали проголосувати 66 осіб, за попередніми даними, проголосували 49 осіб», - повідомила кореспондент, яка працює на КПВВ «Каланчак» на адмінкордоні з Кримом.

За підрахунками представництва кримськотатарського народу Херсонської області, явка кримчан склала близько 300 осіб із 400 зареєстрованих. Імовірно, серед причин, чому кримчан приїхало менше - масові обшуки, які пройшли в Криму 27 березня, а також складність процедури, зазначають в організації.

«Їм доводиться перетинати адмінкордон кілька разів: щоб подати заяву про зміну місця голосування і вдруге - вже безпосередньо приїхати на материкову Україну і проголосувати. Якщо буде другий тур виборів, то цю процедуру доведеться повторити ще раз. Людям не дуже зручно, тому що не всі мають кошти на це, не всі хочуть зайвий раз світитися на адмінкордоні і спілкуватися з представниками ФСБ Росії», - зазначила кореспондент.

За її словами, за 40 хвилин до закриття дільниць у Каланчаку згасло світло, проте через півгодини його відновили.

Явка виборців в одному з прикордонних районів Херсонщини - Каланчацькому - склала 58,1%. Такі дані 31 березня станом на 20:00 після закриття дільниць кореспонденту повідомили в Каланчацькій райдержадміністрації.

На дільниці в районному Будинку культури, де мали проголосувати 58 кримчан, свої голоси віддав 41 виборець з анексованого Криму. Підрахунок голосів у районі триває.

Причини зникнення світла перед закриттям дільниць у прикордонному районі Херсонщини на цей момент не встановлено.

У Державній прикордонній службі України раніше припускали, що російські прикордонники можуть перешкоджати українцям, які їдуть голосувати з анексованого Росією Криму на материкову частину України.

Як повідомляли, більш ніж 5,5 тис. жителів Криму змінили місце голосування, щоб узяти участь у виборах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram