ГоловнаПолітика

Договір про дружбу з Росією офіційно втратив чинність

Закон про припинення договору набув чинності 12 грудня 2018 року.

Договір про дружбу з Росією офіційно втратив чинність
Фото: volyanarodu.com.ua

Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Росією припинив свою дію з понеділка, 1 квітня.

Відповідний закон про припинення дії договору набув чинності 12 грудня 2018 року.

"Припинити з 1 квітня 2019 дію Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією, укладеного 31 травня 1997 року в м. Києві та ратифікованого Верховною Радою України від 14 січня 1998", - сказано в ньому.

Таке рішення було прийнято, враховуючи збройну агресію Росії проти України, яка є істотним порушенням договору про дружбу.

Відповідно до закону, припинення дії договору звільняє Україну від будь-якого зобов'язання з його виконання.

У пояснювальній записці до відповідного законопроекту стверджувалося, що припинення дії договору не матиме негативного впливу на ринкове середовище, права громадян та інші сфери суспільних відносин.

При цьому було зазначено, що припинення дії договору дозволить належно й ефективно захистити національні інтереси України в міжнародних відносинах.

Цей договір діяв з 1 квітня 1999 року, а його дія автоматично продовжувалася на 10 років, якщо за 6 місяців до закінчення терміну дії жодна зі сторін не повідомляла іншу про бажання його припинити.

Відповідно, дія договору мала автоматично продовжитися на 10 років з 1 квітня 2019 року, якби Україна не повідомила Росію про бажання його припинити до 30 вересня 2018 року.

21 вересня 2018 року Міністерство закордонних справ направило РФ ноту про бажання України припинити дію документа, а 6 грудня 2018 року парламент прийняв закон про припинення дії договору.

У лютому-березні 2014 року Росія анексувала український Крим, а потім надала всесторонню підтримку у формуванні терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР" на Донбасі.

У зв'язку із цим Україна вирішила не продовжувати договір на наступне десятиліття.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram