ГоловнаПолітика

Голосування ув'язнених проходить з порушеннями, - офіс омбудсмена

В основному мова йде про несвоєчасне відкриття дільниць, погані умови для голосування і невідповідні приміщення.

Голосування ув'язнених проходить з порушеннями, - офіс омбудсмена
Фото: EPA/UPG

Офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової заявляє, що голосування ув'язнених в пенітенціарних установах проходить з порушеннями.

Про це повідомили на брифінгу представники омбудсмена В'ячеслав Петльованний і Андрій Мамалига, передають "Українськi Новини".

Петльованний зазначив, що в неділю, 31 березня, співробітники провели моніторинг місць позбавлення волі і встановили низку порушень. Зокрема, мова йде про несвоєчасне відкриття дільниць, погані умови для голосування і невідповідні приміщення.

Денісова, в свою чергу, повідомила, що відвідала Лук'янівське (за Київським часом) СІЗО, де також зафіксовані порушення. Так, для організації роботи було витрачено понад дві години, хоча голосування повинно було початися о 8:00. Представник ізолятора повідомив, що засуджені і співробітники готові до голосування, але на місці не було членів дільничної виборчої комісії.

Денісова зайшла в одне з приміщень, де почали організовувати процес голосування. Поліцейські були присутні взагалі в іншому приміщенні СІЗО.

"Була затримка, бо не надали приміщення, скільки людей буде голосувати, тому нам треба було розподілити кількість за списками і кількість бюлетенів, щоб члени ДВК не бігали з одного приміщення в інше. СІЗО не надало вчасно приміщення. Його надали нам пізно сьогодні", - пояснила голова комісії.

Денісова опублікувала відео свого візиту в СІЗО в Фейсбуці.

Представник офісу омбудсмена Андрій Мамалига також повідомив, що в Бучанській виправній колонії (Київська область) в'язням видавали спеціальні картки, які вони зобов'язані були здати співробітникові адміністрації після голосування. На його думку, це може свідчити про порушення таємниці голосування та принципу вільного волевиявлення.

Про те, як в Україні проходить голосування на виборах президента, читайте в матеріалі LB.ua.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram