ГоловнаПолітика

У Києві створено об'єднаний суспільно-добровольчий штаб, який буде стежити за виборами

Активісти також проводитимуть паралельний підрахунок голосів.

У Києві створено об'єднаний суспільно-добровольчий штаб, який буде стежити за виборами
Фото: EPA/UPG

У Києві під час виборів працюватиме об'єднаний суспільно-добровольчий штаб «Контроль за виборами. Громадянське суспільство в дії», який буде стежити за виборами, проводити екзит-пол і повідомляти про перебіг голосування. Про це повідомили представники штабу на прес-конференції в Києві.

Об'єднаний штаб «Контроль за виборами. Громадянське суспільство в дії» створено для того, щоб в день виборів Президента України-2019 здійснювати збір, аналіз і оприлюднення інформації про процес виборів, стежити за перебігом голосування, оперативно реагувати на повідомлення про порушення або зловживання на дільницях.

«Наше завдання - проконтролювати процес проведення виборів об'єднаними зусиллями. Нам важливо, щоб зміна або залишення влади відбулося легітимним способом», - сказав голова Координаційної ради добровольців і волонтерів НФТУ (Національний форум "Трансформація України"), голова ГО «# ДІЯ» Андрій Шараскін.

За його словами, штаб коментуватиме екзит-поли.

«На сьогодні майже 1000 спостерігачів від наших організацій, які зареєстровані в ЦВК. Волонтери, кожен в своєму регіоні, будуть стежити, щоб все законно відбувалося. Здійснюється і паралельний підрахунок голосів. У полях здійснюється дослідження: збирається інформація, починаючи від явки до думок, до чого людина схиляється», - повідомив він.

До складу штабу входять Координаційна рада добровольців і волонтерів Національного форуму «Трансформація України», громадська платформа «# ЗахістиCвійГолос», мережа активних громадян #SPILNO, міжнародна організація #GlobalUkraine, ініціатива «# ТвійГолос», «ГРІМ ЦВК» - громадський контроль за виборами президента України, Громадська ініціатива «Стрілецький легіон» та інші.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram