ГоловнаПолітика

В Україні відбулося голосування на чергових виборах президента (оновлюється)

У виборчих перегонах беруть участь 39 кандидатів на посаду голови держави.

Фото: EPA/UPG

В Україні сьогодні о 8:00 почалося голосування на чергових виборах президента країни.

Оновлення 20:44. Мін'юст констатував відсутність системних порушень на виборах. Це підтвердила координатор ГО "Громадянська мережа "ОПОРА" Ольга Айвазовська.

Оновлення 20:27. Лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко, яка, згідно з даними екзит-полів, займає третє місце, вважає, що такі опитування є маніпулятивними і не відповідають дійсності.

Оновлення 20:15. Станом на 20:00 в Україні закрилися всі виборчі дільниці. Також почали оприлюднювати екзит-поли. Так, за даними "Національного екзит-полу", в першому турі виборів перемагає Зеленський - за нього проголосували 30,4% респондентів, опитаних на виході з виборчих дільниць.

Екзит-пол соціологічної компанії "Социс" показав, що перемогу в першому турі президентських виборів здобув Володимир Зеленський - 29,25% виборців. Чинного президента Петра Порошенка підтримали 19,19% виборців, лідера "Батьківщини" Юлію Тимошенко - 13,75%, Юрія Бойка - 9,24%, Анатолія Гриценка - 7,91%, колишнього главу СБУ Ігоря Смєшка - 6,74%, Олега Ляшка - 4,63%.

Екзит-пол, проведений на замовлення ТСН, повідомив, що до другого туру президентських виборів виходить Володимир Зеленський і Петро Порошенко з результатами 30,1% і 18,5%. Юлія Тимошенко отримала 14,0%, Юрій Бойко - 9,1% Анатолій Гриценко - 7,6% Ігор Смешко - 6,6%, Олег Ляшко - 5,0%, Олександр Вілкул - 3,7%, Руслан Кошулинський - 1 , 9%, Олександр Шевченко - 0,6%.  

Оновлення 19:55. Кандидат у президенти Володимир Зеленський прийшов до свого штабу, передає кореспондент LB.ua.

На запитання, чи веде він переговори про об'єднання з будь-ким, Зеленський відповів: "Ні".

Він зіграв у настільний теніс із журналістами, а також відповів на їхні запитання. 

Фото: Диана Буцко

Оновлення 18:50. У Черкаській області на дільниці стався курйозний випадок - нетверезий чоловік проголосував з четвертої спроби, повідомляє "Опора".

"Три спроби були безуспішними через те, що чоловік не мав паспорта. Щоразу, коли він повертався без паспорта його все більше стискав зелений змій, проте четверта спроба (на фото) таки виявилася вдалою. Чоловік віддав свій голос", - повідомили в організації, нагадавши, що вживання алкоголю шкідливе для здоров'я.

Оновлення 17:30. Явка виборців станом на 15:00 становила 45,12% за даними 197 виборчих округів з 199 у всій країні. Про це повідомила ЦВК.

Оновлення 16:45. Офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової заявляє, що голосування ув'язнених в пенітенціарних установах проходить з порушенням. Про це повідомили на брифінгу представники омбудсмена В'ячеслав Петльованний і Андрій Мамалига передають "Українськi Новини".

Співробітники провели моніторинг місць позбавлення волі і встановили низку порушень. В основному, мова йде про несвоєчасне відкриття дільниць, погані умови для голосування і невідповідні приміщення.

Оновлення 16:00. У столиці США Вашингтоні відкрилася виборча дільниця для голосування на виборах президента України. Про це повідомила прес-служба посольства США в Фейсбуці.

"Українці Америки почали голосувати на виборах президента України. Відкрилася закордонна виборча дільниця в м Вашингтон 900089", -йдеться в повідомленні.

Оновлення 15:30. Центральна виборча комісія оприлюднила дані щодо явки виборців станом на 15:00 неділі - на дільниці прийшли вже 43,86%. Про це повідомляється на сайті ЦВК.

На цей час оприлюднені дані 36 виборчих округів з 199.

Оновлення 14:55. Посол США Марі Йованович відвідала виборчу дільницю на Печерську і побачила як українці здійснюють право обирати президента.

"Спасибі ОБСЄ, "Опорі", ENEMO, IRIglobal, NDI та іншим незалежним чесним спостерігачам, які надають підтримку вільному і справедливому демократичному процесу", - йдеться в повідомленні.

Оновлення 14.40. Мер Житомира Сергій Сухомлин і голова Житомирської обласної державної адміністрації Ігор Гундич також сфотографувалися з бюлетенями біля урн для голосування, повідомляє "Опора".

"Громадянський обов'язок виконав", - написав Сергій Сухомлин в Фейсбуці.

Гундич опублікував фото, на якому він тримає в руках розгорнутий бюлетень перед ящиком для голосування. В "Опорі" відзначили, що прізвища кандидатів і позначки на фото розмиті, але можна припустити, що коли було зроблено це фото, інші особи могли побачити позначку.

Фото: oporaua.org

Оновлення 14:26. Центрвиборчком повідомляє що дружина кандидата в президенти Анатолія Гриценка Юлія Мостова включена в списки виборців на своїй дільниці і закликає її повторно прийти проголосувати. Про це повідомив заступник голови ЦВК Олег Конопольський на брифінгу, передають"Українськi Новини".

"Ми перевірили. В результаті перевірки встановили, що вона є в списках на виборчій дільниці №800017 під номером 1269. Тому ми можемо запросити ще раз Юлію Володимирівну прийти на виборчу дільницю і проголосувати. Вона є в списках", - сказав він.

Раніше Мостова повідомила, що не знайшла себе в списках голосування.

Оновлення 14:06. На найсхіднішій виборчій дільниці - в Канберрі - голосування вже завершилося. Там проголосували 125 громадян України.

Оновлення 14:02. За даними поліції, на 13:00 надійшло 384 повідомлення про порушення, відкрито чотири кримінальні провадження. Зокрема, штраф загрожує лідеру Радикальної партії Олегу Ляшку, який публічно продемонстрував свій бюлетень, що згідно із законом вважається порушенням.

Фото: скриншот видео

Оновлення 13:25. Участь у голосуванні взяли міністр інфраструктури Володимир Омелян. На своїй сторінці в Фейсбуці він опублікував відео у виборчій кабінці (без моменту відмітки про голосування). Разом з міністром на вибори прийшов його малолітній син Марк і дружина. Омелян закликав українців прийти на виборчі дільниці.

Фото: facebook/Volodymyr Omelyan

Також проголосував лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк.

"Навіть перед виборчою дільницею я ще думав - думав, за кого віддати свій голос. Результати сьогоднішнього голосування - це щось на зразок американського праймериз", - сказав Яценюк журналістам. За словами Яценюка, майбутні три тижні перед другим туром президентських виборів в Україні будуть непростими і "зажадають від українців розуму, відповідальності і прийняття надзвичайно серйозного рішення".

Глава уряду Володимир Гройсман проголосував у Вінниці. Він сказав, що підтримав кандидата, який здатний забезпечити Україні успішне майбутнє.

Оновлення 12:46. Станом на 12:00 в поліцію надійшло 284 заяви і повідомлення, пов'язані з порушеннями виборчого процесу. Повідомлення стосувалися спроб підкупу виборців, незаконної агітації, а також фотографування виборчих бюлетенів.

Поліцейські зареєстрували три кримінальні провадження - в Херсонській, Дніпропетровській і Чернігівській областях.

Оновлення 12:39. Оновлені дані щодо явки - 16,33%. Це результати за даними на 11:00 з 164 з 199 округів, інформація з яких надійшла до Центрвиборчкому.

Оновлення 12:27. На виборах проголосували кандидати в президенти Петро Порошенко і Анатолій Гриценко. Дружина Гриценка, Юлія Мостова, повідомила, що не знайшла себе в списках голосування, хоча перевіряла реєстрацію за кілька днів до виборів.

Прес-центр Операції об'єднаних сил повідомив, що голосування на спеціальних дільницях в зоні ООС відбувається без пригод. Станом на 11:00 проголосували близько 20% військовослужбовців.

Оновлення 12:01. Перші дані щодо явки - 16,08%. Це результати за даними на 11:00 з 81 з 199 округів, інформація з яких вже надійшла до Центрвиборчкому.

Оновлення 11:44. У Борзні (Чернігівська область) чоловік на виборчій дільниці кинув запальну суміш, ніхто не постраждав, загоряння загасили.

Оновлення 11:32. Українці в Кракові вишикувалися у величезну чергу, щоб проголосувати на виборах, про це написав волонтер Костянтин Кальметєв на своїй сторінці в Фейсбуці. Черга на голосування розтягнулася на кілька десятків метрів, в основному тут перебуває молодь. Обстановка загалом спокійна.

Черга на виборчій дільниці в Кракові
Черга на виборчій дільниці в Кракові

Оновлення 11:28. Глава Центрвиборчкому Тетяна Сліпачук на брифінгу повідомила, що станом на 11:20 в Україні відкрилися всі дільниці, крім однієї в Ізмаїлі.

"Зараз мені повідомляють, що по суті одна з дільниць, щодо якої ми будемо приймати рішення, має певні проблеми і не працює", - сказала вона.

Серйозні затримки з відкриттям в загалом відбулися на трьох дільницях.

За словами Сліпачук, одна з них не відкрилася вчасно, тому що там зіпсували всі бюлетені штампом «Вибув». Напередодні виборів двоє кандидатів - Сергій Тарута і Олександр Мороз - заявили про зняття своїх кандидатур. З юридичної точки зору ці заяви не мали ніякого сенсу. Тарута з Морозом де-юре залишаються кандидатами, тільки не скрізь це зрозуміло.

"Як і на попередніх виборах, у нас були проблеми з використанням штампу "Вибув", навіть незважаючи на те, що Центральна виборча комісія неодноразово звертала увагу окружних виборчих комісій на неприпустимість цього", - сказала глава ЦВК.

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Оновлення 11:15. На Оболоні в Києві проголосував кандидат у президенти Володимир Зеленський. Його з дружиною біля входу на дільницю перехопили журналісти, Олена Зеленська пройшла на дільницю сама, поки Володимир спілкувався з журналістами і виборцями.

На одній з дільниць виборниця прийшла голосувати разом з собакою. "Поки невідомо, за кого проголосував пес", - написав кореспондент ВВС Іона Фішер в "Твіттері".

Оновлення 10:51. У Києві проголосував спікер Верховної Ради Андрій Парубій. У коментарі журналістам він порівняв участь у виборах з обороною України на фронті.

"Президент України - головнокомандувач в першу чергу. Сьогодні наш фронт йде на всіх виборчих дільницях, сьогодні кожен українець на цьому фронті. Тому дуже важливо прийти на вибори, взяти участь в голосуванні, як наші бійці на передовій кожен день тримають позиції проти російського агресора" , - сказав голова Верховної Ради.

Оновлення 10:35. Спостерігачі громадянської мережі "Опора" зафіксували низку технічних порушень на виборчих дільницях в Рівненській, Житомирській, Вінницькій, Волинській, Київській областях. На окремих дільницях виявилося менше бюлетенів, ніж зареєстрованих виборців, в інших випадках члени ДВК порушили процедурні моменти під час відкриття дільниці. В одному випадку на Миколаївщині члени комісії зіпсували 1293 бюлетені штампами "вибув".

На виборах президента вже проголосував кандидат у президенти від партії "Опозиційна платформа" Юрій Бойко. Політик проголосував в с. Іванковичі під Києвом і висловив надію на те, то явка на виборах буде високою.

Станом на 10:30 також проголосувала лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко.

Оновлення 10:00. З початку доби в поліцію надійшло 25 заяв і повідомлень, пов'язаних з виборчим процесом, в тому числі: Закарпатській області - 4, Кіровоградській - 3, Вінницькій, Сумській, Запорізькій, Луганській - по 2, Київській, Одеській, Черкаській - по 1 і в місті Києві - 7. Повідомлення пов'язані незаконною агітацією (7), підкупом виборця (один в Закарпатській області), фотографуванням бюлетенів (2 в Кіровоградській області); спробою виносу бюлетеня з дільниці (1 в Житомирській області).

Оновлення 9:30. У Києві проголосували мер Віталій Кличко, лідер "Радикальної партії" Олег Ляшко і предстоятель Православної церкви України Епіфаній. Про це повідомляє "Укрінформ".

Кличко приїхав на виборчу дільницю в Печерському районі Києва на велосипеді, а потім поспілкувався з журналістами. Кличко не сказав, за кого проголосував, але висловив надію, що після виборів Україна продовжить євроінтеграційний курс.

За даними заступника голови МВС Сергія Ярового, в Україні не відкрилися 7 виборчих дільниць. Про це він сказав в ефірі "Громадського". Не відкрилися вчасно дві дільниці в Київській області і дві відкрилися в Харківській області з незначною затримкою.

За даними спостерігачів, вибори проходять спокійно, на більшості дільниць черг немає.

Для проведення виборів створено 199 виборчих округів на всій території України (29888 виборчих дільниць), за винятком анексованого Криму та окупованих територій Донецької і Луганської областей. 101 виборчу дільницю створено в закордонному виборчому окрузі та 80 спеціальних виборчих дільниць на території військових частин.

Фото: EPA/UPG

Орієнтовна кількість виборців на території України становить 29 млн 789 тис. виборців.

Для спостереження за виборами ЦВК зареєструвала 2344 міжнародних офіційних спостерігачів від 19 міжнародних організацій та 17 іноземних держав.

Консорціум "Національний екзит-пол - 2019", до якого входять Фонд "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва, Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) та Український центр економічних і політичних досліджень ім. О.Разумкова проведуть в день виборів президента національний екзит-пол. Їх результати будуть оприлюднені після закриття виборчих дільниць о 20:00.

Фото: EPA/UPG

Окружні територіальні комісії повинні до 5 квітня включно встановити результати голосування в межах територіальних виборчих округів. Протягом 10 днів з дня голосування (до 10 квітня включно) ЦВК повинна встановити результати виборів і скласти відповідний протокол.

Якщо жоден з кандидатів не набирає понад 50% голосів, то ЦВК звертається до Верховної Ради з поданням про призначення повторних виборів президента України, які призначаються ЦВК на третю неділю після дня виборів (21 квітня).

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram