ГоловнаПолітика

Євросоюз закликав Росію припинити атаки на кримських татар

Окупанти заарештували і вивезли в РФ 23 кримських татар.

Євросоюз закликав Росію припинити атаки на кримських татар
Фото: pravdaurfo.ru

Європейський Союз рішуче засудив арешт 23 кримських татар, які були затримані під час поліцейських рейдів російської влади на півострові 27 і 28 березня. Про це йдеться в заяві прес-секретаря ЄС Майї Косьянчич, яка є в розпорядженні "Європейської правди".

"Суд на Кримському півострові, незаконно анексованому від України Росією, постановив, що всі 23 кримських татар, затриманих 27 березня і 28 березня, пробудуть в слідчому ізоляторі до 15 травня. Їх звинувачують у належності до організації "Хізб ут-Тахрір", яка заборонена в Росії, але не в Україні. ЄС не визнає дотримання російського законодавства в Криму і Севастополі і чекає, що всі незаконно затримані українці будуть звільнені без затримки", - заявила Косьянчич.

Затримання, а також попередні обшуки приватної власності, є атакою на кримських татар, правозахисників і людей, які мирно виступали проти незаконної анексії Росією Криму, наголошують в ЄС.

"Європейський Союз очікує від Російської Федерації припинення цих практик і вжиття всіх необхідних заходів для забезпечення того, щоб правами людини і основними свободами могли користуватися всі в Криму без будь-якої дискримінації", - додала Косьянчич.

У документі також йдеться, що такі дії підтверджують доповідь Верховного комісара ООН з прав людини про те, що кримські татари продовжують непропорційно страждати від поліцейських рейдів і переслідуватися під приводом тероризму і злочинів, пов'язаних з екстремізмом.

Нагадаємо, 27 березня в Криму російські силовики провели не менш ніж 25 обшуків у будинках кримськотатарських активістів нібито у справі "Хізб ут-Тахрір".

23 осіб затримали, включаючи тих, хто прийшов підтримати обшукуваних. Київський районний суд Сімферополя в окупованому Криму заарештував усіх затриманих під час обшуків до 15 травня. Їх вивезли в Росію.

Ще одного - 24-го кримськотатарського активіста Едема Яячикова, за інформацією адвоката, викрали. Підозрюють, що він перебуває в управлінні ФСБ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram