ГоловнаПолітика

Окружний адмінсуд Києва прийняв до розгляду позов про перейменування УПЦ МП

Відповідачем виступає Міністерство культури, що включило церкву в список для перейменування.

Окружний адмінсуд Києва прийняв до розгляду позов про перейменування УПЦ МП
Фото: Lb.ua

Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження за позовом Української православної церкви Московського патріархату до Міністерства культури. Вона вимагає скасувати наказ про проведення експертизи, за результатами якої УПЦ МП включена в перелік організацій, що підпадають під дію закону про перейменування церков.

Про це йдеться на сайті ОАСК.

Позивач просить суд визнати протиправними дії міністерства щодо розміщення на його офіційному сайті і в газеті "Урядовий кур'єр" переліку релігійних організацій, які підпадають під норми ч. 7 і ч. 8 ст. 12 Закону України "Про свободу совісті і релігійні організації" і яким необхідно внести зміни до свого статуту (положення) та подати їх на реєстрацію в установленому порядку.

Справу розглядатимуть за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи.

Нагадаємо, 20 грудня 2018 року Верховна Рада внесла зміни в закон "Про свободу совісті та релігійні організації", які зобов'язують Українську православну церкву Московського патріархату змінити назву. Закон говорить, що релігійна організація, керуючий центр якої розміщений на території держави-агресора, зобов'язана вказати це в своїй назві.

У прийнятому Радою законі йдеться, що входження релігійної організації до складу іншої організації визначається їх статутами.

У статуті УПЦ МП кажуть, що вона з'єднана з Помісними православними церквами з РПЦ і в своєму управлінні керується постановами собору РПЦ від 1990 року, коли замість українського екзархату РПЦ була створена УПЦ МП.

У статуті РПЦ сказано, що центр управління УПЦ МП розміщений у Києві (ця норма з'явилася в 2017 році, вже після реєстрації законопроекту про перейменування). Але там же говориться, що рішення соборів РПЦ є обов'язковими для УПЦ МП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram