ГоловнаПолітика

ЦВК заборонила ставити в бюлетенях штамп "вибув"

Кандидати могли відмовитися від балотування до 7 березня включно.

ЦВК заборонила ставити в бюлетенях штамп "вибув"
ЦИК запретил ставить в бюллетенях штамп "выбыл"
Фото: Макс Левин

Центральна виборча комісія застерігає дільничні комісії від необґрунтованого внесення змін до виборчих бюлетенів - штампа "вибув" - у зв'язку з публічними заявами окремих кандидатів про відмову від балотування, і підкреслює, що використання такого штампа в цьому випадку заборонено.

Про це повідомляють на сайті ЦВК.

Відзначають, що кандидати могли звернутися з письмовою заявою про відмову від балотування до 7 березня включно, на підставі чого ЦВК скасовувала їхню реєстрацію.

"З огляду на вказані положення закону відзначаємо, що публічні заяви кандидатів на посаду президента (після 7 березня, - ред.) не мають ніяких правових наслідків. Отже, на 28 березня ЦВК зареєструвала 39 кандидатів на пост президента України, включених до виборчого бюлетеня на чергових виборах 31 березня 2019 року для голосування в день виборів, які залишаються суб'єктами виборчого процесу", - підкреслили в Центрвиборчкомі.

У виборчий бюлетень включено і залишаються суб'єктами виборчого процесу 39 кандидатів.

Комісія просить окружні виборчкоми довести до відома всіх дільничних комісій вимоги ч. 7 ст. 72 закону про те, що внесення змін до виборчих бюлетенів з використанням штампа "вибув" без рішення ЦВК забороняється.

У ЦВК нагадали, що, згідно із законодавством, особи, які зіпсували бюлетені, повинні відшкодувати збиток.

Нагадаємо, 27 березня кандидат у президенти Олександр Мороз заявив, що зняв свою кандидатуру з виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram