ГоловнаПолітика

Російський суд у Сімферополі заарештував усіх кримських татар, заарештованих після обшуків

Засідання проходили в закритому режимі.

Російський суд у Сімферополі заарештував усіх кримських татар, заарештованих після обшуків
Фото: Крымская солиларность

Підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя заарештував 11 кримськотатарських активістів з числа затриманих російськими силовиками 27 березня за підозрою в причетності до діяльності організації "Хізб ут-Тахрір".

Про це повідомив адвокат Едем Семедляєв, передає Крим.Реалії.

За його словами, Руслану Сулейманову, Аліму Керімову, Рустему Шейхалієву, Меджиту Абдурахманову, Яшару Муєдинову, Білялу Аділову, Джемілю Гафарову, Ризі Ізетову, Іззету Абдуллаєву, Асану Янікову і Шабану Умерову обрано запобіжний захід у вигляді утримання в СІЗО до 15 травня.

"Засідання проходили в закритому режимі. Деякі судді примудрялися проводити слухання за п'ять хвилин. Їх не годували. Наскільки я знаю, родичам не дозволяли передати їжу, води тільки дали попити", - розповів Едем Семедляєв.

Будівля суду перебувала під оточенням російських силовиків. Вони вимагали від людей, які прийшли підтримати затриманих, відійти від будівлі, попереджаючи про адміністративну відповідальність за "участь у несанкціонованих зборах".

У четвер суд розглядає клопотання слідства про запобіжний захід усім фігурантам другої сімферопольської "справи Хізб ут-Тахрір", що залишилися. Засідання проходять у закритому режимі.

Оновлення. Київський районний суд Сімферополя заарештував всіх затриманих під час обшуків кримських татар до 15 травня, повідомляє "Кримський процес".

"27 і 28 березня Київський районний суд Сімферополя в закритому режимі обрав запобіжний захід всім 23-м затриманим кримськотатарським активістам. Всі судові засідання проходили в закритому режимі. Рішення суду щодо всіх фігурантів були ідентичні: обрати запобіжний захід у вигляді взяття під варту до 15 травня 2019 року", - йдеться в повідомленні у фейсбуці.

Затримані і взяті під варту: Шабан Умеров, Рустем Сейтхалілов, Риза Ізетов, Фарід Базаров, Джеміль Гафаров, Сейран Муртаза, Алім Карімов, Тофік Абдулгазієв, Білял Аділов, Меджі Абдурахманов, Рустем Шейхалієв, Сейтвелі Сейтабдієв, Яшар Муєдінов, Ізет Абдулаєв, Асан Янік, Енвер Аметов, Руслан Сулейманов, Акім Бекіров, Ерфан Осман, Сервет Газієв, Ремзі Бекіров, Осман Арифмеметов і Владлен Абдулкадиров.

Місцеперебування Едема Яячікова, який був відсутній вдома під час обшуку, досі невідоме. Його дружина Сусанна Яячікова подала заяву в поліцію про викрадення.

Ремзі Бекіров, Шабан Умеров, Різа Ізетов, Фарід Базаров і Руслан Сулейманов звинувачуються за частиною 1 статті 205.5 КК РФ (організація діяльності "Хізб ут-Тахрір"), інші 20 осіб, включаючи зниклого Едема Яячікова, звинувачуються за частиною 1 статті 205.5 (участь в організації "Хізб ут-Тахрір").

Співробітники ФСБ, МВС Росії та Росгвардії 27 березня провели в Криму обшуки в будинках кримськотатарських активістів, зокрема активістів громадського об'єднання "Кримська солідарність".

27 березня Київський райсуд Сімферополя заарештував дев'ятьох кримськотатарських активістів, затриманих раніше вранці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram