ГоловнаПолітика

ГПУ: прокурор Кулик неправомірно оголосив підозри Ложкіну, Гонтаревій та Філатову

"Зазначені особи не вважаються підозрюваними".

ГПУ: прокурор Кулик неправомірно оголосив підозри Ложкіну, Гонтаревій та Філатову
Фото: Сергей Нужненко

Прокурор Генеральної прокуратури Костянтин Кулик неправомірно оголосив підозри колишньому голові Національного банку Валерії Гонтаревій, екс-главі Адміністрації президента Борису Ложкіну, нинішньому заступнику глави АП Олексію Філатову і співвласнику інвесткомпанії ICU Костянтину Стеценку.

Про це повідомив у Фейсбуці спікер ГПУ Андрій Лисенко.

"Так зване повідомлення про підозру Ложкіну, Стеценку, Філатову було здійснено з порушенням процесуального законодавства, яке вимагає: наявності достатніх доказів; доручення старшого групи прокурорів; особистого вручення. Жодна з цих вимог не була дотримана прокурором Куликом. Відтак, вказані особи не вважаються підозрюваними за ст. 42 Кримінального процесуального кодексу", - написав Лисенко.

Він також зазначив, що оцінку дій Кулика надасть Державне бюро розслідувань.

"Передвиборна лихоманка явно псує людей", - додав спікер ГПУ.

Нагадаємо, Кулик раніше був військовим прокурором сил антитерористичної операції, але в квітні 2017 року його перевели на посаду заступника начальника департаменту міжнародно-правової співпраці. Генеральний прокурор Юрій Луценко говорив, що задоволений роботою Кулика і називав його ефективним прокурором.

Саме Кулик від прокуратури в березні 2017 року уклав з екс-директором курченківської компанії "Газ України-2020" Аркадієм Кашкіним угоду про визнання провини. Її результатом стала конфіскація $1,5 млрд оточення Віктора Януковича.

У 2016 році Солом'янський районний суд Києва за клопотанням детективів Національного антикорупційного бюро відсторонив Кулика від посади на два місяці. НАБУ повідомило йому про підозру у ч. 2 ст. 368-2 Кримінального кодексу (незаконне збагачення), а суд обрав йому запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання.

Кулику інкриміновано придбання дорогої нерухомості, що не відповідає рівню його доходів. Крім того, в документі йдеться, що Кулик не вказав у декларації за 2013 рік авто Toyota Land Cruiser 100, яким він почав користуватися в 2010 році на підставі довіреності, виданої Жиліним Володимиром - батьком одного з лідерів терористичної організації "Оплот" Євгена Жиліна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram