ГоловнаПолітика

Порошенко підписав доопрацьований закон про трансплантацію

Законопроект № 9461-д з підписом президента повернуто до парламенту 28 березня.

Порошенко підписав доопрацьований закон про трансплантацію
Президент Украины подписал доработанный закон о трансплантации
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко підписав зміни до законопроекту № 9461-д, що дають можливість розблокувати призупинену з 1 січня 2019 року трансплантацію.

На сайті парламенту зазначається, що закон з підписом президента повернуто до парламенту 28 березня.

Рада ухвалила закон №9461-д "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині", в якому передбачене відтермінування введення в дію нового закону про трансплантацію до 1 січня 2020 року, що дозволить пролонгувати до 31 грудня 2019 року закон про трансплантацію, який діяв раніше. Так, парламент розблокував призупинену на сьогодні трансплантацію органів через неготовність держреєстрів.

Нагадаємо, Рада ухвалила закон про посмертне донорство в травні 2018 року (№2427). Документ набув чинності 1 січня 2019 року, тоді ж втратив чинність закон про трансплантацію, який діяв раніше (№1007). Водночас частину норм нового закону неможливо реалізувати, оскільки не була створена інформаційна система трансплантації. У зв'язку з цим парламент планував відтермінувати початок дії закону до 2020 року, але відповідне рішення так і не було ухвалено.

Про те, що змінив новий закон про трансплантацію, читайте в матеріалі LB.ua "Цивілізоване донорство".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram