ГоловнаПолітика

Виборчу кампанію Зеленського фінансували люди, пов'язані з Портновим і Фуксом

Інформацію оприлюднено в офіційному звіті кандидата.

Виборчу кампанію Зеленського фінансували люди, пов'язані з Портновим і Фуксом
Фото: пресс-служба Владимира Зеленского

Виборчу кампанію кандидата в президенти Володимира Зеленського фінансували не лише його друзі і колеги, а й люди, пов'язані з оточенням Андрія Портнова і Павла Фукса. Дані оприлюднено в офіційному звіті кандидата, опублікованому на сайті Нацагентства запобігання корупції.

Докладний розбір звіту опублікував журналіст "Наших грошей" Юрій Ніколов на своїй сторінці у Фейсбуці. Він зазначив, що донори кампанії Зеленського роблять п'яти- і шестизначні внески, кілька людей у лютому пожертвували від 1,5 до 3 млн гривень.

Серед найбільших жертводавців - дружина Зеленського Олена (1,5 мільйона), брати Шефіри (кожен по 1,5 мільйона), їхні родички Олена і Лариса Шефіри (по 1 млн), 1,8 млн перерахував Євген Ярмилко, партнер Шефіра по компанії "ІНВЕСТ АНІМА".

"Серед жертводавців виявилася порівняно велика група юристів, пов'язаних з Андрієм Портновим і Андрієм Богданом, якого називають чи не головним у штабі Зеленського. Жертвували вони порівняно небагато, хто п'ятдесят, хто сотню (тисяч грн)", - написав Ніколов.

"Євген Веничук й Ігор Мендограло - відповідно колишній директор і актуальний підписант фірми «Укррослізинг», яка "віджала" через суд у Києва 2 ярди грошей за вагони метрополітену. Ці юристи якраз увійшли у фірму, коли вона перейшла Фуксу, і забезпечили їй судову перемогу. Раніше Веничук офіційно світився як партнер Гранцева, який є партнером Портнова", - написав Ніколов.

400 тисяч відправила Валентина Стародубцева - бухгалтер адвокатського об'єднання "Пукшин і партнери", де старшим партнером працює Андрій Богдан. Саме його називають поза очі тіньовим керівником штабу Зеленського. Хоча офіційний голова штабу Іван Баканов запевняє, що Богдан їм допомагає тільки як юрист.

Серед жертводавців також

  • Володимир Макар, адвокат і колишній помічник Портнова в Раді, коли той був депутатом БЮТ (148 тисяч)
  • 100 тисяч - Анна Косінова, адвокат АТ "Колегія правозахисників", яке очолює дружній до Портнова Іван Гранцев
  • 127 тисяч - Оксана Мангул, адвокат юркомпанії "Корпоративні технології", якою також керує Гранцев.

Гроші на кампанію Зеленського передавали Ірина Спринська, адвокат, колись помічниця нардепа від БЮТ Володимира Пилипенка, який входив у групу "молодих юристів" Портнова, Костянтин Гранич (теж був помічником Пилипенка) і Карина Микитян (була помічницею Портнова і Пилипенка).

100 тисяч пожертвував Євген Веничук, керівник Центру фінансового лізингу, за позовом якого торік арештували рахунки "Укргазвидобування". Веничука журналісти пов'язували з оточенням Сергія Льовочкіна й Андрія Портнова. А от офшорна частина його фірми пов'язана вже з бізнесменом Павлом Фуксом.

Нагадаємо, раніше голова штабу Зеленського Іван Баканов заявляв, що Фукс не фінансує їхньої виборчої кампанії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram