ГоловнаПолітика

Постпред України при ООН повідомив генсеку організації про переслідування кримських татар

Володимир Єльченко просить посилити міжнародний тиск на Росію і припинити утиски.

Постпред України при ООН повідомив генсеку організації про переслідування кримських татар
Володимир Ельченко
Фото: un.org

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко в середу поінформував генсека Організації Антоніу Гутерреша про нову хвилю переслідувань кримських татар в окупованому Росією Криму. Про це повідомляє агентство "Укрінформ" із посиланням на офіційний лист постпреда.

"27 березня 2019 року представники кримськотатарської громади в Сімферополі та Білогірському районі тимчасово окупованої території АР Крим зазнали незаконних обшуків з боку російської окупаційної влади. В результаті щонайменше 20 осіб було незаконно затримано, що перетворило цей демарш 27 березня на одну з наймасштабніших репресивних акцій проти кримських татар на окупованому півострові", - наголошено в документі.

Цей випадок є причиною для особливого занепокоєння.

"Грубі порушення прав людини Російською Федерацією у тимчасово окупованому Криму повинні спонукати до потужної і консолідованої відповіді з боку міжнародного співтовариства, щоб незаконно затримані люди були звільнені, а також щоб уникнути подальших людських страждань", - написав Єльченко.

Ключовим елементом реагування має стати "посилений політичний, економічний і санкційний тиск на агресора".

Нагадаємо, 27 березня співробітники ФСБ, МВС Росії і Росгвардії провели в Криму обшуки в будинках кримськотатарських активістів, у тому числі активістів громадського об'єднання "Кримська солідарність". За інформацією активістів, затримано 20 осіб. Ще чотирьох розшукують російські силовики. Також під час обшуку в мікрорайоні Кам'янка Сімферополя затримали двох із тих, хто прийшов підтримати своїх співвітчизників.

Окупаційний суд Сімферополя вчора заарештував 9 затриманих до 19 травня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram