ГоловнаПолітика

Представник України при ЄС закликав Євросоюз жорстко відреагувати на затримання кримських татар

"Росія свідомо вдається до ескалації ситуації на півострові".

Представник України при ЄС закликав Євросоюз жорстко відреагувати на затримання кримських татар
Фото: www.vinrada.gov.ua

Представник України при Європейському Союзі посол Микола Точицький закликав європейських партнерів "жорстко і рішуче" реагувати на масові незаконні обшуки будинків і затримання кримських татар, які пройшли в середу в Сімферопольському та Білогірському районах окупованого Росією Криму.

Про це йдеться в коментарі українського посла, передає "Інтерфакс-Україна".

За словами Точицького, ситуація з порушеннями прав людини в Криму - зокрема обшуки й арешти 27 березня - стала темою обговорення під час зустрічі українського посла зі спеціальним уповноваженим ЄС з прав людини Емоном Гілмором.

"Ми також інформували інститути ЄС, євродепутатів і держави-члени про чергові зухвалі злочини Кремля в окупованому Криму. Ми закликаємо партнерів у ЄС реагувати жорстко і рішуче, адже тільки такі дії здатні зупинити Росію", - упевнений представник України при ЄС.

На його думку, сьогоднішніми діями "Кремль прагне ще раз перевірити на міцність європейську і трансатлантичну єдність у питанні протидії агресії проти України і всього цивілізованого світу. Переконаний, що запас цієї міцності достатній для повернення всіх окупованих територій під контроль України", - заявив Точицький.

Представник України при ЄС вважає, що масштабні обшуки і затримання кримських татар, "влаштовані сьогодні в тимчасово окупованому Криму російськими окупантами, свідчать, що Росія свідомо провокує і вдається до ескалації ситуації на півострові, все більше посилює репресії і переслідування".

Точицький особливо підкреслив, що посилення репресій збіглося в часі з п'ятою річницею окупації півострова, про яку "у світі ніхто, незважаючи на очікування Кремля, не забув", а також з п'ятою річницею прийняття резолюції Генеральною Асамблеєю ООН про територіальну цілісність України.

Нагадаємо, співробітники ФСБ, МВС Росії і Росгвардії 27 березня провели в Криму обшуки в будинках кримськотатарських активістів, у тому числі активістів громадського об'єднання "Кримська солідарність".

Того самого дня Київський райсуд Сімферополя відправив під арешт дев'ятьох із 24 затриманих кримськотатарських активістів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram