ГоловнаПолітика

У суді окупованого Сімферополя почали обирати запобіжний захід затриманим кримським татарам

П'ять з 24 затриманих заарештовані до 15 травня.

У суді окупованого Сімферополя почали обирати запобіжний захід затриманим кримським татарам
Фото: Крым.Реалии

Російські силовики 27 березня затримали 24 кримських татарина в Сімферополі в включеному Росією Криму. У Київському районному суді міста почалися судові засідання щодо обрання запобіжного заходу затриманим кримським татарам.

За попередніми даними, сьогодні буде розглянуто 12 клопотань, повідомляє уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Станом на 20:05 окупаційний суд виніс рішення про утримання під вартою до 15 травня 2019 року Тофіка Абдулгазієва, Рустема Сейтхалілова, Акіма Бекірова, Сейтвелі Сейтнабдієва і Фархада Базарова.

Раніше український омбудсмен виступила із заявою щодо обшуків і затримання крамиських татар у тимчасово окупованому РФ Криму.

"Сьогодні відбулися наймасштабніші обшуки в історії окупації Криму. В мікрорайоні Кам'янка міста Сімферополь затримано 24 кримських татар, яких звинувачують в організації діяльності організації, яка згідно із законодавством РФ визнана терористичною, і в участі в діяльності цієї організації", - написала вона в фейсбуці.

Заходи проводилися в рамках так званої "справи Хізб ут-Тахрір".

Денісова повідомила, що за підозрою в участі в організації цієї справи вже арештовано і ув'язнено 28 осіб.

У своїй заяві омбудсмен підкреслила, що згідно з нормами Женевської конвенції країна-окупант не має права застосовувати своє законодавство на окупованій території, а також що Росія повинна виконати в повному обсязі резолюції Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй "Територіальна цілісність України" від 27 березня 2014 року, "Стан з правами людини в Автономній Республіці Крим та м.Севастополь (Україна)" від 19 грудня 2016 року, 19 грудня 2017 року і 22 грудня 2018 року.

Також Денісова закликала всю міжнародну спільноту відреагувати на неправомірні дії окупаційної влади і посилити тиск на Росію з метою припинення порушення прав людини на території Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram