ГоловнаПолітика

Українці, які проживають у Росії, можуть проголосувати в Грузії, Фінляндії або Казахстані

Очікується, що в голосуванні візьмуть участь близько 30 тис. українців, які постійно проживають у Росії.

Українці, які проживають у Росії, можуть проголосувати в Грузії, Фінляндії або Казахстані
Фото: EPA/UPG

Близько 30 тис. громадян України, які постійно проживають у Росії, зможуть проголосувати на виборах Президента в Казахстані, Грузії та Фінляндії. Про це сьогодні повідомив директор департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ Сергій Погорельцев.

"Ті, хто проживають у Росії постійно, зможуть голосувати в посольстві України в Грузії - це близько 8 тис. громадян, які стоять на обліку в генконсульстві в Ростові-на-Дону, в Фінляндії - близько 19 тис. громадян, які належать до посольства України в Росії і генконсульстві в Санкт-Петербурзі та в Казахстані - близько 3 тис. громадян, які стоять на обліку в Єкатеринбурзі та Новосибірську", - сказав Погорельцев.

За його словами, всього в Росії проживають близько 2 млн громадян України.

Разом з тим політв'язні - громадяни України і військовополонені не зможуть узяти участь у голосуванні.

"Хотілося б, щоб наші військовополонені та політв'язні мали можливість зробити своє волевиявлення і проголосувати на виборах Президента України. Але чинним законодавством не передбачена можливість голосування за кордоном громадян України поза закордонними виборчими дільницями, тобто такої опції, як в Україні - голосування поза виборчою дільницею, - немає. Це на законодавчому рівні неможливо", - сказав Погорельцев.

Він додав, що навіть якби така можливість була, навряд чи Росія дозволила би представнику виборчої дільниці прибути в місця утримання військовополонених і політв'язнів.

Нагадаємо, Центральна виборча комісія передала Міністерству закордонних справ 420 342 бюлетені для закордонних виборчих дільниць на вибори Президента. ЦВК створила 101 закордонну дільничну комісію на виборах Президента 31 березня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram