ГоловнаПолітика

Генпрокуратура розширить коло підозрюваних у замовленні й організації вбивства Гандзюк, - Лисенко

Адвокати Мангера злили в ЗМІ відеозапис з підозрюваним Левіним.

Генеральна прокуратура має намір розширити коло підозрюваних у замовленні й організації вбивства активістки Катерини Гандзюк. Про це сьогодні написав речник Генпрокуратури України Андрій Лисенко на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Слідство у справі Гандзюк ніколи не відкидало можливості притягнути до відповідальності інших учасників злочину, крім тих, які вже проходять у справі. Про це неодноразово заявляли генпрокурор, процесуальні керівники і члени слідчої групи. У тому числі під час спілкування в закритому режимі на засіданнях парламентської ТСК", - заявив Лисенко.

За його словами, відео за участю підозрюваного в убивстві Гандзюк Олексія Левіна, яке з'явилося в ЗМІ, розглядається виключно як спосіб захисту підозрюваних у вбивстві: самого Левіна і голови Херсонської облради Владислава Мангера, адвокати якого і організували це інтерв'ю.

На цьому відеозапису Левін розповідає, як до нього прийшов замовляти напад на Гандзюк заступник голови Херсонської ОДА Євген Рищук.

"До мене один раз - якщо чесно так, між нами - звернувся Рищук. Це власник кінного клубу - я там відпочивав чи щось таке. Він приїхав, покликав мене і каже: я про тебе багато чув, мені порадили звернутися до тебе. Є така Катерина Гандзюк, потрібно її якось покарати, облити фекаліями чи ще щось", - говорить на відео Левін.

Співрозмовник не питає в Левіна, чи був він організатором нападу на Гандзюк. При цьому сам Левін говорить, що він шокований, що нападники облили Гандзюк кислотою.

"Відео з'явилося в Україні саме в дні розгляду в Шевченківському райсуді зміни запобіжного заходу Мангерові, де прокуратура, як відомо, наполягає на безальтернативному арешті. Жодного доказового значення це інтерв'ю особи, котра переховується від слідства, на жаль, не має", - написав Лисенко.

Спікер додав, що останнім часом слідство отримало додаткові докази, які можуть зумовити розширення кола підозрюваних у замовленні й організації злочину.

"Слідство розглядає робочі версії, яких не виносять у публічну площину. Зрозуміло, що прізвищ і суті отриманих свідчень розголошувати на цьому етапі в інтересах слідства я не маю можливості. Можу лише з упевненістю сказати: щойно ці докази будуть достатніми для оголошення підозри й обрання запобіжного заходу, всі необхідні процесуальні дії органами прокуратури будуть зроблені", - підсумував Лисенко.

Нагадаємо, 31 липня 2018 року в центрі Херсона Катерину Гандзюк облили кислотою. 4 листопада вона померла в лікарні.

Слідство встановило вісьмох фігурантів злочину. Це Сергій Торбін, Віктор Горбунов, Володимир Васянович, В'ячеслав Вишневський і Микита Грабчук (виконавці), Ігор Павловський (посередник), Олексій Левін (організатор), Владислав Мангер (замовник).

Левін перебуває за кордоном. Адвокати заперечують причетність Левіна до вбивства Гандзюк. Мангера заарештували, але за нього внесли заставу і зараз він перебуває на волі. Мангер, як і Левін, спростовує свою причетність до вбивства.

28 січня на засіданні тимчасової слідчої комісії Верховної Ради батько Катерини Гандзюк Віктор заявив, що організатор убивства його дочки пов'язаний з Мангером, головою Херсонської ОДА Андрієм Гордєєвим і заступником Гордєєва Євгеном Рищуком.

11 лютого генпрокурор Юрій Луценко сказав, що ні Гордєєва, ні Рищука не підозрювали в убивстві Гандзюк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram