ГоловнаПолітика

Екс-голові Апеляційного суду Криму Чернобуку продовжили арешт

Валерія Чорнобука підозрюють в держзраді.

Екс-голові Апеляційного суду Криму Чернобуку продовжили арешт
Фото: investigator.org.ua

Голосіївський районний суд Києва продовжив арешт колишнього голови Апеляційного суду Криму Валерія Чорнобука до 24 травня 2019 року.

Так, суд задовольнив клопотання прокуратури АР Крим. Термін ув'язнення продовжено на 60 діб, а попередній термін закінчувався 27 березня, повідомляє Громадське.

Під час засідання захист Чорнобука заявив клопотання про відвід слідчої судді Наталії Чередниченко, проте суддя Юрій Мазур відхилив клопотання.

Захист Чорнобука знову наполягав на тому, що на момент затримання екс-голова Апеляційного суду Криму мав статус адвоката, а, отже, його затримання в загальному порядку, як вважають адвокати, є незаконним.

Крім того, захист вкотре заявив, що Чорнобук не отримував повістки з прокуратури і проживав не за тією адресою, де його шукали слідчі, і, отже, не знав про те, що перебуває в розшуку.

Водночас слідчий прокурор Тетяна Косяченко зазначила наявність ризиків приховування Чорнобука від слідства і заявила, що є ризик тиску на свідків, частина з яких є його колишніми колегами. Продовження строків досудового розслідування і утримання Чорнобука під вартою обґрунтовано тим, що тривають експертні дослідження матеріалів справи.

У березні 2014 року Чорнобук публічно підтримав анексію Криму Росією. Незважаючи на це, незаконна влада Криму звільнила його з посади і заборонила в'їзд на півострів. На початку квітня 2014 року Чорнобук повернувся до Дніпропетровська, заявив про вірність Україні, а в липні указом президента Петра Порошенка був призначений на посаду судді Апеляційного суду Дніпропетровської області.

У липні 2018 року Чорнобуку заочно було оголошено підозру в держзраді. 19 липня його оголосили в розшук і на початку листопада затримали в Києві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram