ГоловнаПолітика

Донецька ОДА просить президента, прем'єр-міністра і РНБО виділити кошти для порятунку галузі

На сьогодні окремі споживачі Донецької області отримали від "Укрінтеренерго" попередження про припинення постачання електричної енергії.

Донецька ОДА просить президента, прем'єр-міністра і РНБО виділити кошти для порятунку галузі
Фото: vchasnoua.com

Донецька обласна державна адміністрація (ОДА) звернулася до президента, прем'єр-міністра і секретаря Ради нацбезпеки і оборони з проханням терміново ініціювати виділення 1,1 мільярда гривень додаткової субвенції для регіону. Гроші повинні бути спрямовані на погашення заборгованості соціально значущих об'єктів перед постачальниками електроенергії для переукладання нових договорів. Про це журналістам повідомили в ОДА.

"На сьогоднішній день окремі споживачі Донецької області отримали від "Укрінтеренерго" (постачальник "останньої надії") попередження про припинення постачання електричної енергії. З цим постачальником підписали договори неплатоспроможні споживачі (зокрема, державні вугледобувні підприємства і КП "Компанія "Вода Донбасу"), вирішення питання про платоспроможність яких перебуває переважно на державному рівні", - наголошується в листі ОДА.

Зокрема, пропонується надати субвенцію в розмірі 1,1 мільярда гривень на погашення заборгованості КП "Компанія "Вода Донбасу". Також пропонують надати соціально важливим об'єктам статусу "захищеного споживача".

"З метою невідключення об'єктів питного водопостачання та централізованого водовідведення від системи енергопостачання, як суб'єктів життєзабезпечення стратегічного значення, наслідком якого можуть бути катастрофічні соціальні та економічні події на всій території Донецької області, ОДА звернулася до Мінрегіону України", - сказано в листі.

В ОДА також відзначили, що в січні 2019 року Кабмін уже приймав рішення про виділення 450 мільйонів гривень з резервного фонду на забезпечення оплати спожитої електроенергії держшахтами. Однак на сьогоднішній день кошти фактично на вугільні підприємства не надійшли.

Нагадаємо, 31 березня закінчується дії договору на постачання електричної енергії між постачальником "останньої надії" ДП "Укрінтеренерго" і підприємствами, які не знайшли собі незалежних постачальників.

Серед клієнтів ДП "Укрінтеренерго" - КП "Вода Донбасу", що забезпечує водою Луганську і Донецьку області, а також держшахти. У зв'язку з закінченням дії договору - 90 днів згідно із законодавством, ДП ініціювало відключення цим підприємствам електроенергії відразу ж по закінченню терміну договору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram