ГоловнаПолітика

З АП зник документ з грифом "секретно" про конкурс у НАБУ

Зникнення таємної інформації розслідує Служба безпеки України.

З АП зник документ з грифом "секретно" про конкурс у НАБУ
Фото: Макс Левин

Служба безпеки України з січня 2019 року розслідує пропажу документа з секретною інформацією про кандидатів на посаду директора Національного антикорупційного бюро, передану в Адміністрацію Президента в квітні 2015 року.

Про це йдеться в постанові Шевченківського райсуду Києва від 19 березня.

"Під час досудового розслідування з'ясовано, що невстановленими особами було здійснено втрату документа Служби безпеки України № 330 від 01.04.2015, що містить державну таємницю, шляхом порушення встановленого законом порядку поводження із зазначеними документами", - сказано в матеріалах справи.

У квітні 2015 року СБУ створила документ №330 "Про наявну інформацію про кандидатів на посаду голови Національного антикорупційного бюро України" (гриф - "секретно") і №354 "Про перевірку кандидатів на посаду голови Національного антикорупційного бюро України".

Обидва документи роздрукували в двох примірниках, один з яких передали в Адміністрацію Президента, а другий долучили до матеріалів СБУ.

У грудні 2018 року спецслужба направила в Адміністрацію Президента запит про підтвердження наявності документів і отримала відповідь, що документ з вихідним номером №330 від 1 квітня 2015 року в АП не зареєстрований.

СБУ вирішила розслідувати пропажу цього документа і через суд у березні поточного року отримала доступ до других оригіналів зазначених документів, що зберігаються в режимному управлінні Служби безпеки України.

Відзначають, що вказані журнали і другі екземпляри документів можуть бути використані як доказ важливих фактів і обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, зокрема, причетних до скоєння злочину осіб, а також необхідних для проведення низки судово-почеркознавчих експертиз.

Нагадаємо, конкурс у НАБУ проводили на початку 2015 року. На посаду директора Бюро претендували більш ніж 170 осіб, з яких конкурсна комісія вибрала двох фіналістів. Переможця конкурсу, яким став Артем Ситник, вибрав президент України Петро Порошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram