ГоловнаПолітика

Один з підозрюваних у справі Гандзюк контактував з правоохоронцями до свого затримання

Журналісти отримали інформацію про телефонні з'єднання Павловського.

Один з підозрюваних у справі Гандзюк контактував з правоохоронцями до свого затримання
Игорь Павловский
Фото: facebook.com/igor.pavlik.5682

Колишній помічник депутата Миколи Паламарчука Ігор Павловський, підозрюваний у справі про вбивство Катерини Гандзюк, контактував зі співробітниками правоохоронних органів протягом півроку до його затримання. Про це йшлося у фільмі Слідство.Інфо, презентація якого відбулася сьогодні в кінотеатрі "Київ", передає журналіст LB.ua.

За даними журналістів, правоохоронці дізналися про ймовірну участь Павловського в організації нападу під час допитів нападників у серпні минулого року. І заарештували його тільки через два з половиною місяці, коли справу передали до Києва.

Журналісти отримали інформацію про понад 30 тис. телефонних з'єднань Павловського.

Зокрема, за даними Слідство.Інфо, Павловський в день нападу на Гандзюк телефонував голові Чаплинського міжрайвідділу СБУ Антону Запорожцю, майже 30 разів контактував з ще одним співробітником спецслужби - главою міжрайвідділу СБУ в Олешківському районі Борисом Плахутою.

Основним мотивом вбивства Гандзюк офіційне слідство вважає її позицію щодо підпалів і вирубки лісів. У той самий час чимало правоохоронців, з якими контактував Павловський, так чи інакше пов'язані з Олешками, де в травні 2018-го сталася масштабна лісова пожежа.

За даними Слідство.Інфо, наступного дня після нападу на Гандзюк, 1 серпня, Павловський мав три телефонні розмови з тодішнім начальником Новокаховської поліції Сергієм Сидоренком. Саме цьому відділу підпорядковується Олешківська поліція.

Найбільше Павловський розмовляв з керівником Новокаховської прокуратури Олександром Королем - понад 160 разів протягом півроку, йдеться у фільмі. Король очолює місцеву прокуратуру, яка вела справу про підпал лісу. Він передавав провадження Генпрокуратурі, коли напад на Гандзюк пов'язали з вирубкою насаджень. Згодом справу про підпал лісу Генпрокуратура також долучила до матеріалів про вбивство активістки.

Король сказав журналістам Слідства.Інфо, що спілкувався з Павловським як з помічником нардепа, але розмови не стосувалися справи Гандзюк.

У списку контактів Павловського також заступник прокурора Херсонської обласної прокуратури Костянтин Шабуняєв, а також начальник місцевої колонії Олександр Гусарєв. Однак журналістам Гусарєв сказав, що не знає Павловського і не спілкувався з ним.

Нагадаємо, 31 липня в Херсоні Гандзюк облили концентрованою сірчаною кислотою. Вона отримала опіки 40% шкіри і сильне пошкодження очей і перенесла численні операції.

4 листопада 2018 року Гандзюк померла в лікарні. Цього ж дня поліція перекваліфікувала кримінальне провадження щодо нападу на активістку на статтю "Закінчене вбивство".

Відомо про п'ятьох осіб, які обґрунтовано підозрюються в замаху на вбивство Гандзюк. Це Сергій Торбін, Віктор Горбунов, Володимир Васянович, В'ячеслав Вишневський і Микита Грабчук. Всі вони є учасниками бойових дій на сході України в складі добровольчих формувань, зокрема - Української добровольчої армії. Торбін і Васянович нагороджені орденами "За мужність" III ступеня. Однак невідомими залишаються замовники вбивства.

Журналісти Оксана Денисова і Тетяна Ніколаєнко у своєму Telegram-каналі оприлюднили ім'я ймовірного посередника між замовником і організатором вбивства Гандзюк. За інформацією журналісток, цим посередником виявився помічник народного депутата Паламарчука Ігор Павловський, який передавав гроші "за роботу" підозрюваному в організації вбивства Сергію Торбіну.

6 листопада Паламарчук повідомив, що звільнив свого помічника, який фігурує в розслідуванні, щоб уникнути тиску на слідство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram