ГоловнаПолітика

МЗС прокоментувало справу, порушену проти В'ятровича в Росії

"Ще одна невдала спроба кремлівського режиму переписати українську історію на свій лад".

МЗС прокоментувало справу, порушену проти В'ятровича в Росії
Фото: uk.wikipedia.org

Міністерство закордонних справ України прокоментувало кримінальну справу, порушену Слідкомом РФ проти голови Українського інституту національної пам'яті Володимира В'ятровича.

У заяві МЗС йдеться, що це "ще одна невдала спроба кремлівського режиму переписати на свій лад українську історію і нав'язати свою точку зору на історичні події як єдину істинну".

Міністерство підкреслило, що справа проти В'ятровича вкотре показала, що РФ ігнорує історичні факти українського визвольного руху, який зазнав нацистських переслідувань. "У зв'язку із цим звертаємо увагу, що матеріали Нюрнберзького процесу якраз містять докази боротьби ОУН проти нацистів", - заявили в МЗС.

Українське міністерство нагадало, що в Україні чинний Закон "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їхньої символіки", який передбачає кримінальну відповідальність за заперечення злочинного характеру цих режимів.

"Російській стороні - і зокрема Слідкому РФ - слід було б зосередити свою увагу на власних злочинах, які так легко побачити, просто подивившись у дзеркало. У відображенні можна побачити прославляння злочинів сталінізму, а також властиві сталінському і нацистському режимам переслідування за національною ознакою, віросповіданням і сексуальною орієнтацією. Сьогоднішнє кремлівське керівництво успадкувало найгірше від тоталітарних режимів 20 століття, перетворивши Росію на державу парію, агресора, окупанта", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, що російська влада звинуватила В'ятровича в реабілітації нацизму (ч. 2 ст. 354.1 КК РФ).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram