ГоловнаПолітика

Тимошенко: у Конституції слід скасувати недоторканність президента, депутатів, суддів

Перед законом повинні бути усі рівні.

Тимошенко: у Конституції слід скасувати недоторканність президента, депутатів, суддів
Юлия Тимошенко
Фото: ba.org.ua

На всеукраїнському референдумі необхідно прийняти нову Конституцію, у якій будуть прописані нові порядки і правила життя людей і яка зробить усіх рівними перед законом.

Про це Юлія Тимошенко заявила під час мітингу у Києві.

За її словами, про наслідки нерівності усіх перед законом і відсутність відповідальності у країні свідчить нещодавно оприлюднене журналістське розслідування про корупцію оточення президента на поставках з країни-агресора непридатних запчастин для української армії за завищеними цінами.

Це стало перевіркою нашої системи на здатність протистояти таким масштабним порушенням закону чиновниками, вважає вона.

«Стало очевидно, що немає в українській Конституції інструментів, як притягнути до відповідальності високопосадовців, які так поводяться з країною під час війни», - сказала голова партії.

У Конституції процедура імпічменту прописана так, що притягнути винних було неможливо. Так, наприклад, за нашим Основним Законом для того, щоб почати процедуру імпічменту президента за корупцію на оборонці, треба створити у парламенті ТСК з розслідування справи. І у парламенті створили таку комісію, але її очолив депутат БПП.

«Чому? Тому що більшість у парламенті - президентська», - пояснила кандидат у президенти.

Окрім того, каже Тимошенко, Генпрокуратурою, яка також бере участь в імпічменті, керує кум президента, «а Верховний Суд, - приватна власність гаранта і ніхто проти свого власника не може діяти».

В Україні на кожних виборах, акцентує політик, тільки міняються особи при владі, але прогнила система не ліквідована. Саме тому не можна нікого притягнути до відповідальності, адже у всіх імунітет, недоторканність: у президента, суддів, депутатів.

«Тому, якщо ми хочемо міняти країну, нам потрібно міняти всю систему влади, а не прізвища. Нам потрібна система, яка буде звільнена від кланів і корупції», - сказала вона.

Забезпечити це зможе нова Конституція, у якій не буде імунітету і недоторканності ні для кого.

«Всі повинні бути рівними перед законом. У разі цього можна сподіватися на те, що у нас буде країна», - переконана Юлія Тимошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram