ГоловнаПолітика

Польща вимагає від Росії негайного звільнення Павла Гриба

Затримання Гриба в Білорусії вважають "підступним викраденням".

Польща вимагає від Росії негайного звільнення Павла Гриба
Павел Гриб на заседании суда
Фото: facebook/Ігор Гриб

Польща вимагає від Росії негайного звільнення політв'язня Павла Гриба, якого суд в Ростові-на-Дону 22 березня засудив до шести років позбавлення волі. Про це повідомляє прес-служба МЗС Польщі.

Польща вважає затримання Гриба в Білорусії "підступним викраденням", а сам судовий процес показовим і черговим проявом агресії.

"Ми категорично вимагаємо звільнення як Павла Гриба, так і всіх інших безправно утримуваних Росією громадян України, а до цього моменту вимагаємо забезпечити їм належну медичну допомогу, якої потребують, і можливості контактів з рідними. Закликаємо також надати представникам українських консульських служб доступ до відвідування цих осіб", - йдеться в повідомленні.

Раніше з вимогою звільнити українця Гриба виступив Євросоюз.

Нагадаємо, російський суд визнав 20-річного Павла Гриба винним за частиною 1 статті 205.1 Кримінального кодексу РФ - сприяння терористичній діяльності. За версією слідства, він причетний до підготовки теракту в сочинській середній школі №26.

Гриб потрапив в руки російських силовиків після того, як у вересні 2017 року з'їздив в Білорусь, куди поїхав на зустріч до подруги, з якою познайомився в інтернеті. Він нібито переконував дівчину підірвати саморобний вибуховий пристрій на випускному вечорі.

Пізніше Гриба знайшли в краснодарському СІЗО.

Здоров'я Гриба за час, проведений в СІЗО, погіршився. В кінці січня 2019 року стало відомо, що у нього з'явилися ознаки цирозу печінки і хвороби Альцгеймера.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram