ГоловнаПолітика

Верховний суд направив на новий розгляд справу про повернення ЗТМК державі

Суд скасував рішення госпсуду Запорізької області від 9 липня 2018 року.

Верховний суд направив на новий розгляд справу про повернення ЗТМК державі
ЗТМК
Фото: akzent.zp.ua

Верховний Суд направив на новий розгляд справу про повернення державі Запорізького титано-магнієвого комбінату.

Про це повідомила прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в Фейсбуці.

"Рішенням Касаційного господарського суду в складі Верховного Суду від 22 березня 2019 року справу про повернення у власність державі Запорізького титано-магнієвого комбінату направлено на новий розгляд до суду першої інстанції", - йдеться в повідомленні.

Так, суд скасував рішення госпсуду Запорізької області від 9 липня 2018 року, яким суд першої інстанції повністю задовольнив позов керівника САП в інтересах держави в компанії "Толексіс Трейдинг Лімітед" і ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат" про розірвання договору про заснування цього товариства та повернення державі цілісного майнового комплексу комбінату, а також постанову Центрального апеляційного господарського суду від 12 грудня 2019 року.

Тобто своїм рішенням суд частково задовольнив касаційні скарги відповідачів і, незважаючи на наведення прокурорами обґрунтованих заперечень проти поданих скарг, вирішив направити справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

"Мотиви такого рішення, з огляду на оголошення тільки його резолютивної частини, поки що невідомі і будуть повною мірою оцінені після ознайомлення з повним текстом", - заявили в САП. Відзначають, що прокурори САП вимагатимуть якнайшвидшого повторного розгляду позову з одночасним вжиттям заходів, спрямованих на недопущення виведення активів підприємства, їх розкрадання і розтрати.

Нагадаємо, Group DF бізнесмена Дмитра Фірташа і Фонд держмайна в листопаді 2013 року створили ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат", яким відійшов майновий комплекс однойменного держпідприємства. Частка держави в новій компанії склала 51% за рахунок майнового комплексу ЗТМК. Фірташ в особі Tolexis Trading повинен був інвестувати в підприємство $110 млн і за це отримати 49% частку.

Однак Фірташ домігся призначення свого менеджменту на підприємство, рішеннями якого більшість грошей було витрачено на погашення боргів за енергоносії і перед кредиторами, пов'язаними з Group DF. Надалі ці кошти були виведені з України шляхом переказу на рахунки офшорних фірм.

У зв'язку з цим САП почала домагатися розірвання договору і повернення комбінату в держвласність.

У грудні минулого року Апеляційний суд підтвердив повернення ЗТМК державі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram