ГоловнаПолітика

Росія почала операцію захоплення Криму в грудні 2013 року, - суд у справі Белавенцева

Вирок суду опубліковано 21 березня в Єдиному реєстрі судових рішень.

Росія почала операцію захоплення Криму в грудні 2013 року, - суд у справі Белавенцева
Фото: EPA/UPG

Святошинський районний суд встановив, що операція із захоплення Криму російськими військовими почалася в грудні 2013 року, в ній брали участь 10,5 тис. солдатів. Про це йдеться у вироку суду колишньому представнику президента Росії в анексованому Криму Олегу Белавенцеву.

Вирок ухвалив 18 березня суддя Сергій Дячук, його опублікували в Єдиному реєстрі судових рішень 21 березня.

Суд протягом розгляду, допиту свідків і дослідження документів встановив механізм анексії Криму Росією.

Підготовчі заходи для проведення операції захоплення півострова проводилися російськими військовими з грудня 2013 року по лютий 2014 року. З 20 лютого по 16 березня 2014 на територію АР Крим з території РФ, у тому числі через прикордонний пункт пропуску "Крим - поромна переправа", залізничним, водним і повітряним транспортом, було незаконно переміщено не менш ніж 10 500 російських військовослужбовців.

Щоб захопити півострів, росіяни використали 10 танків, 16 бомбардувальників, 2 винищувачі, 26 вертольотів, 207 бронетранспортерів, 640 вантажівок, 8 берегових ракетних комплексів "Бастіон", 21 ракетну систему залпового вогню "Град" і 12 ракетних систем "Ураган".

Також встановлено, що 8 березня 2014 року росіяни обстріляли літак Державної прикордонної служби України під час виконання повітряного моніторингу державного кордону.

У суді встановлено факт захоплення 100 російськими спецпризначенцями будівлі Верховної Ради Криму 27 лютого 2014 року. Безпосередньо обвинувачений Белавенцев Олег Євгенович незаконно прибув літаком з Росії до Криму 22 лютого 2014 року близько опівночі. Узяти участь в операції  захоплення Криму його попросив міністр оборони РФ Сергій Шойгу, який є його близьким другом.

Белавенцев Олег Євгенович відвідував заблоковані українські військові частини на півострові, назвиаючись уповноваженою особою президента РФ Володимира Путіна і вимагаючи від українських військових здатися. За участь у цій операції Путін своїм секретним указом у квітні 2014 року нагородив Белавенцева медаллю "Золота зірка" і званням "Герой Росії".

Суд визнав Белавенцева винним у пособництві веденню агресивної війни проти України і пособництві у скоєнні умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України. Белавенцева визнано винним у підбурюванні до здійснення державної зради українськими військовими.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram