ГоловнаПолітика

НАБУ відкинуло звинувачення у втручанні у вибори президента США

Бюро звинуватило Луценка в абсурдній спробі дискредитації.

Національне антикорупційне бюро спростовує втручання у вибори президента США 2016 року.

"Мені складно уявити, яким чином Антикорупційне бюро чи хтось із співробітників Антикорупційного бюро може втрутитися в процес виборів президента США", - йдеться в заяві директора Бюро Артема Ситника, опублікованій у п'ятницю, 22 березня.

Ситник сказав, що не коментуватиме автентичність "плівок Розенблата", на яких людина з голосом, схожим на голос Ситника, говорить про те, що він допомагав штабу кандидата в президенти США Гілларі Клінтон у 2016 році. "Можу сказати, що неодноразово у приватних бесідах я жартома згадував численні публікації в ЗМІ про те, що нібито були якісь втручання у вибори президента США", - сказав Ситник.

Прес-служба НАБУ натомість заявила, що заява генерального прокурора Юрія Луценка, який публічно припустив, що НАБУ могло вплинути на вибори в США, є "абсурдною спробою дискредитувати незалежний антикорупційний інститут".

У Бюро повідомили, що його компетенція - викриття та притягнення до відповідальності українських топ-чиновників, а не американських.

"Тому жодних доказів протиправної діяльності американського політтехнолога Пола Манафорта детективи НАБУ не збирали і не передавали, оскільки це поза компетенцією Національного бюро. Генеральний прокурор добре знайомий з цим фактом, адже всі матеріали розслідування "чорної бухгалтерії" Партії регіонів (крім епізоду щодо дій колишнього голови Центральної виборчої комісії України, де слідство зупинили прокурори САП) ще в червні 2017 передали в Департамент спеціальних розслідувань ГПУ для подальшого слідства", - зазначає Бюро.

Нагадаємо, генпрокурор Юрій Луценко в інтерв'ю американському виданню The Hill заявив, що відкриває кримінальне провадження щодо можливих спроб НАБУ втрутитися у вибори президента США 2016 року.

Також в інтерв'ю Луценко заявив, що посол США в Україні Марі Йованович під час їхньої першої зустрічі надала йому список осіб, проти яких не можна вести розслідування.

У Держдепартаменті назвали твердження Луценка "відвертою вигадкою" і звинуватили генпрокурора у спробі підірвати репутацію посла США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram