ГоловнаПолітика

Заклики політиків "беріть гроші у всіх, а голосуйте по совісті" є спонуканням до злочину, - Айвазовська

Масштабні бюджетні програми, очевидно, сприятимуть волевиявленню виборців.

Заклики політиків "беріть гроші у всіх, а голосуйте по совісті" є спонуканням до злочину, - Айвазовська
Фото: Макс Требухов

До президентських виборів розгорнуто безпрецедентну кількість бюджетних кампаній, що може вплинути на результати волевиявлення. Про це в інтерв'ю LB.ua заявила координаторка Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

"Якщо говорити про структуру і масштаби порушень, то повертається адміністративний ресурс. Зокрема бюджетний адмінресурс.

Розгорнуто таку кількість програм, які забезпечують матеріальні потреби соціальних груп, що вони сукупно можуть вплинути на результати волевиявлення. Це відбувається в останні два місяці до голосування і, очевидно, сприятиме волевиявленню виборців", - сказала вона.

Зокрема, йдеться про монетизацію субсидій і перегляд рівня пенсій напередодні виборів.

"На попередніх виборах ми не бачили таких масштабів програм, коли громадяни отримували «живі» гроші як компенсацію різниці вартості комунальних послуг. Загалом субсидії отримають мільйони господарств, і на три етапи їх виплати закладено в бюджеті на 2019 рік 55 млрд грн", - зазначила вона і додала, що споживачі послуг отримують іменні листи, де вказано, що за дорученням Президента Петра Порошенка уряд запроваджує механізм виплати субсидій на оплату житлово-комунальних послуг у готівковій формі.

"За сумами і масштабами цього інструмента (бюджетного адмінресурсу - LB.ua) я не порівнювала б ці вибори з, наприклад, виборами 2014 року і навіть з 2010-го. Хоча 2010 року запускали масштабні програми, в тому числі стосовно виплати «Юлиної тисячі» і вручення представниками «Батьківщини» в різних регіонах актів власності на землю. Окремі програми були і на Сході України, але вони не були національними, тобто підрахувати ні аудиторію, ні їхній бюджет неможливо", - додала Айвазовська.

Координаторка ОПОРИ також зазначила, що в законодавстві не розмежовано поняття "адмінресурс" і "підкуп".

"Підкуп - це голосування в обмін на гроші. До речі, сам факт голосувати не обов'язковий, тому що ніхто не повинен встановлювати взаємозв'язки або наслідки. Досить прийняти усну пропозицію голосувати за гроші - і отримати тюремний термін. Тому заклики політиків «беріть гроші у всіх, а голосуйте по совісті» є спонуканням до злочину", - сказала вона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram