ГоловнаПолітика

Порошенко і лідери ЄС домовилися про протидію зовнішньому втручанню у вибори

Неформальний міні-саміт Україна - Європейський Союз відбувся в Брюсселі.

У Брюсселі відбувся неформальний міні-саміт Україна - Європейський Союз за участю президентів України Петра Порошенка, Європейської Ради Дональда Туска, Європейської Комісії Жан-Клода Юнкера і Європейського Парламенту Антоніо Таяні, а також основних профільних членів Європейської Комісії.

Головною метою заходу стало узгодження підходів до розвитку відносин між Україною та ЄС на найближчу перспективу і координація спільної протидії існуючим викликам, повідомляє прес-служба глави української держави.

Фото: president.gov.ua

"Лідери домовилися координувати зусилля з протидії зовнішньому втручанню у виборчі процеси як в Україні, так і в Європейському Союзі, зокрема в сфері кібербезпеки і відсічі дезінформації", - йдеться в повідомленні.

Також під час зустрічі в Брюсселі сторони домовилися прискорити запуск програми ЄС із соціально-економічної допомоги українському Приазов'ю.

Повідомляється, що Порошенко виклав бачення головних пріоритетів розвитку України та її відносин з ЄС, в основі яких лежить досягнення критеріїв членства в ЄС.

Крім того, Президент закликав ЄС продовжити санкційний тиск на Росію для визволення усіх українських моряків та інших заручників, а також повного звільнення територій України від російської окупації.

Глава держави також привітав рішення ЄС про введення нового "азовського пакету" санкцій за порушення свободи судноплавства і "повзучу окупацію" Росією Азовського моря і Керченської протоки.

Окремо учасники зустрічі обговорили шляхи зміцнення енергетичної безпеки України у взаємодії з Європейським Союзом, включаючи забезпечення газового транзиту і запуску "Енергетичного мосту Україна-ЄС", і Президент закликав лідерів ЄС припинити будівництво газопроводу "Північний потік-2", який несе загрозу для енергетичної безпеки всієї Європи.

Своєю чергою європейські лідери відзначили значний прогрес, досягнутий у поглибленні двосторонніх відносин з 2014 року, включаючи укладання та початок імплементації Угоди про асоціацію, успішне функціонування зони вільної торгівлі та запровадження безвізового режиму.

Керівництво ЄС наголосило на важливості незворотності курсу України на зближення з Євросоюзом, а також забезпечення вільних і чесних президентських виборів в Україні, у результаті яких очікується збереження курсу на інтеграцію в Європейський Союз і впровадження комплексних реформ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram