ГоловнаПолітика

Конституційний Суд відмовився оцінювати закон про підпорядкування релігійних громад

Подання було подано 47 депутатами на чолі з Новинським і Долженковим.

Конституційний Суд відмовився оцінювати закон про підпорядкування релігійних громад
Фото: Макс Требухов

Конституційний Суд відмовився відкривати конституційне провадження за скаргою 47 народних депутатів на чолі з Вадимом Новинським і Олександром Долженковим на закон України про підпорядкування релігійних організацій і процедуру їх державної реєстрації.

Про це йдеться на сайті КСУ.

19 березня Велика палата КС розглянула конституційне подання щодо закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо підпорядкування релігійних організацій і процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи" і прийняла постанову про відмову у відкритті конституційного провадження.

У конституційному поданні депутати посилалися на статтю 35 Конституції України, яка гарантує свободу віросповідання. Вони вважають, що закон містить низку положень, які свідчать про надмірне втручання і зарегульованість діяльності релігійних організацій. Зокрема, депутати вказали на "сильно обтяжливу" нову процедуру реєстрації/перереєстрації статутів релігійних громад.

Також депутати бачили в законі порушення статті 36 про свободу об'єднання громадян і статті 37, яка виключає заборону діяльності об'єднань позасудовим способом.

Окрім того, в поданні стверджувалося, що Верховна Рада порушила регламент під час ухвалення закону, зокрема, було неперсональне голосування.

Нагадаємо, закон про підпорядкованість релігійних громад було прийнято 17 січня 2018 року. Він передбачає, що парафія може прийняти рішення про перехід в іншу церкву двома третіми кворуму.

Детальніше про цей закон читайте в статті "Із УПЦ в ПЦУ: парламент спростив механізм переходу релігійних спільнот".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram