ГоловнаПолітика

У Європарламенті показали фільм про українських в'язнів Кремля

У Росії та окупованому Криму з політичних мотивів ув'язнено близько 70 громадян України.

Фото: Представительство Украины в ЕС

У Європарламенті показали фільм про заручників Кремля, присвячений українським політв'язням. Про це повідомило представництво України в ЄС на своїй сторінці у Фейсбуці.

Фільм "Заручники Путіна: українські політв'язні Кремля" присвячено гібридній російської агресії проти України й українським політв'язням, які незаконно утримуються Кремлем у Росії та тимчасово окупованому Криму.

Відкриваючи захід, представник України при ЄС Микола Точицький зазначив, що нині Росія незаконно утримує понад 70 українських політв'язнів і 24 моряки, Росія продовжує політичні переслідування проти громадян України та масові порушення прав людини в окупованому Криму.

"Ми закликаємо наших партнерів збільшити політичний тиск і посилити санкції, щоб зупинити російську агресію проти України", - сказав Точицький.

Під час презентації фільму євродепутати наголосили на потребі посилення політичного тиску з метою звільнення незаконно утримуваних громадян України, зазначивши, що ця тема має бути постійно на порядку денному ЄС, оскільки Україна захищає тепер не лише себе в боротьбі проти російської агресії, а й європейські країни.

У заході взяли участь українські правозахисниці Олександра Шандра, Марія Томак та Ігор Гриб (батько українського політв'язня Павла Гриба) і Віктор Сорока (батько українського моряка Василя Сороки, незаконно захопленого Росією в полон 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки).

Нагадаємо, за даними МЗС України, станом на червень 2018 року, щонайменше 24 громадянина України перебуває за гратами в Росії з політичних мотивів, 24 моряки були захоплені військовополоненими, ще 40 політв'язнів - в окупованому Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram