ГоловнаПолітика

Екс-президента Криму заарештували в окупованому Сімферополі

Юрія Мєшкова звинувачують у непокорі поліції.

Екс-президента Криму заарештували в окупованому Сімферополі
Юрий Мешков, 2011 год
Фото: segodnya.ua

Колишнього президента Криму Юрія Мєшкова заарештували на дві доби за звинуваченням у непокорі законним вимогам поліції, повідомляє Новая газета.

Мєшкова, проросійських блогерів Іллю Большедворова і Олега Кочерова, а також козачого отамана Сергія Акімова затримали під час святкового концерту, присвяченого п'ятиріччю анексії Криму, і промови Володимира Путіна на площі Леніна у Сімферополі 19 березня. Їх зупинили на площі співробітники поліції і почали вимагати документи.

Після відмови це зробити і проїхати у РВВС для з'ясування особи поліцейські заявили, що їм надійшло повідомлення, нібито Мєшков перебуває в публічному місці в стані алкогольного і наркотичного сп'яніння. Надалі судмедекспертиза, яку змусили пройти Мєшкова, це спростувала.

Усіх активістів затримали і доправили до районного відділу поліції, де тільки на Мєшкова було складено протокол про непокору поліції. Наступного дня Центральний районний суд Сімферополя визнав його винним і призначив покарання у вигляді двох діб адміністративного арешту.

Мєшков же вважає, що зазнав переслідування через спроби провести 19 березня мітинг з критикою влади Криму, не узгоджений з адміністрацією міста і який відтак не відбувся.

Юрій Мєшков - перший і єдиний президент Криму з 1994 по 1995 рік. На цій посаді відстоював необхідність зближення Криму з Росією, аж до приєднання. 2011 року був депортований з Криму із забороною в'їзду на територію України терміном на 5 років.

У березні 2015-го Мєшков звернувся у ФСБ Росії з вимогою притягнути до кримінальної відповідальності колишнього президента України Віктора Януковича. Перший президент Криму звинуватив Януковича в тортурах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram