ГоловнаПолітика

Верховний Суд не задовольнив позов про порядкову нумерацію кандидатів-однофамільців

У бюлетені буде вказано достатньо інформації, щоб розрізнити кандидатів з однаковими прізвищами.

Верховний Суд не задовольнив позов про порядкову нумерацію кандидатів-однофамільців
Фото: EPA/UPG

Верховний Суд підтвердив законність відсутності порядкових номерів у виборчому бюлетені на виборах Президента за наявності кандидатів-однофамільців. Про це йдеться в повідомленні суду.

"Верховний Суд залишив без задоволення позовні вимоги... Суд звертає увагу, що законодавець не встановив вимог обов'язкового зазначення порядкових номерів кандидатів на пост Президента України у виборчих бюлетенях", - сказано в рішенні суду.

Позов подала кандидат у президенти Юлія Тимошенко. Вона обґрунтувала свої вимоги тим, що двоє кандидатів мають однакове прізвище, ініціали, посаду і місце роботи, "що призведе до помилкового розуміння виборцями результатів зробленого ними вибору".

Суд визнав ці доводи надуманими припущеннями. Колегія суддів звернула увагу на те, що в бюлетень вноситься достатньо відомостей для усвідомленого вибору: кандидатів вносять в алфавітному порядку з позначенням їхніх прізвищ, імен, по батькові, року народження, місця проживання, місця роботи, посади, партійності та суб'єкта висування.

Під час судового розгляду Центральна виборча комісія пояснила, що на момент виборів-2010 закон дозволяв здійснювати нумерацію, однак у 2014 році його змінили, і тепер ліворуч від відомостей про кандидата повинен бути розміщений порожній квадрат для позначки про голосування, що робить нумерацію неможливою.

Верховний Суд також зазначив, що ЦВК перед затвердженням тексту бюлетеня обговорив зазначену проблему і 16 голосами проти 5 відхилив пропозицію здійснити нумерацію кандидатів ліворуч від квадрата для голосування.

Постанова суду набула чинності 12 березня і не підлягає оскарженню.

Нагадаємо, вибори президента України відбудуться 31 березня, на посаду претендують 39 кандидатів, серед яких дві пари однофамільців - Юрій Тимошенко і Юлія Тимошенко, а також Ігор Шевченко та Олександр Шевченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram