ГоловнаПолітика

ЦВК пояснила, чому збільшила кількість бюлетенів до першого туру

ЦВК збільшила кількість бюлетенів на 215 789.

ЦВК пояснила, чому збільшила кількість бюлетенів до першого туру
Фото: Сергей Нужненко

Центральна виборча комісія змінила розподіл кількості бюлетенів між першим і другим туром. Тепер для першого туру передбачено підготувати 30,44 млн бюлетенів, для другого - 29,92 млн, хоча раніше планували друк однакової кількості на обидва тури.

Це пов'язано з тим, що прогнозована торік кількість виборців не враховувала низки факторів. Про це в коментарі LB.ua сказав заступник голови ЦВК Євген Радченко.

"Згідно зі ст. 35 Бюджетного кодексу, під час формування бюджету на ці вибори минулий склад ЦВК розрахував кількість бюлетенів як прогнозовану (це дуже важливо) станом на 30 червня 2018 року. Як вона вираховується? Шляхом виміру середньої щомісячної зміни кількості виборців у кожній області України, місті Києві та закордонному виборчому окрузі з 20 січня 2010 року по 20 червня 2018 року включно. Таким чином, прогнозована кількість виборців становила 30 028 913", - сказав він.

У грудні минулого року, відповідно до Закону "Про державні закупівлі", почалася процедура підготовки друку бюлетенів.

"Нагадаю, що, згідно із цим законом, мінімальна тривалість тендерних процедур становить 45 діб. Саме цим пояснюється те, що ЦВК була змушена укласти угоду на друк бюлетенів на перший і другий тури виборів. При цьому в договорі з Поліграфкомбінатом «Україна» йдеться про те, що сума і кількість бюлетенів можуть бути зменшені в разі, якщо замовник не прийме рішення про проведення повторного голосування. Простими словами - якщо другого туру не буде, то і бюлетені не друкуватимуть", - пояснив Радченко, додавши, що надрукувати зараз бюлетені до другого туру неможливо, оскільки невідомо, хто переможе в першому.

"Крім того, ми не можемо в будь-який момент додрукувати бюлетені, ЦВК обмежена в цьому Законом «Про державні закупівлі». У цій редакції для виборів він не придатний", - додав він.

Заступник голови комісії зазначив, що на кількість бюлетенів вплинуло, зокрема, створення спеціальних виборчих дільниць для військових і визначення переліку тимчасово окупованих територій, де вибори не відбудуться.

"Зовсім нещодавно за поданням Міністерства оборони створено виборчі дільниці для військових, які перебувають у зоні проведення ООС у Донецькій і Луганській областях. Кількість виборців там складе близько 47 тис. Про них ми не знали раніше", - пояснив він.

Також Радченко нагадав, що спеціальні виборчі дільниці утворюються в лікарнях. Про кількість там виборців ЦВК дізнається тільки після інформування з боку керівництва медичних установ. На практиці - за чотири дні до голосування.

ЦВК також повинна враховувати, наприклад, той факт, що члени виборчої дільниці будуть голосувати на цій самій дільниці. "У нас 39 кандидатів, відповідно - членів дільничних виборчих дільниць. На 30 тисячах дільницях буде понад мільйон членів виборчих комісій. А бюлетені друкують раніше, ніж формуються ДВК", - додав він.

Радченко також додав, що ЦВК збільшила кількість бюлетенів усього на 215 789. На кожну дільницю повинні доставити на 0,5% бюлетенів більше від кількості виборців на окремій дільниці з урахуванням кратності розміщення бюлетеня на поліграфічному аркуші.

"Наприклад, на дільниці - 100 виборців. 0,5% бюлетеня становить півбюлетеня. Ми не можемо надати півбюлетеня, надамо один. На друкованому аркуші поміщається три бюлетені. Таким чином, на цю дільницю ми можемо передати або 99, або 102 бюлетені. З урахуванням резерву та кратності на всі дільниці буде передано ще 45 тис. бюлетенів", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram