ГоловнаПолітика

Понад 50 зі 189 проваджень НАБУ і САП не розглядаються в суді

У багатьох провадженнях не призначено навіть підготовчих засідань.

Понад 50 зі 189 проваджень НАБУ і САП не розглядаються в суді
Фото: Сергей Нужненко

У 52 випадках серед 189 справ, у яких детективи Національного антикорупційного бюро завершили досудове розслідування, а прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури скерували обвинувальні акти або клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності в суди, не призначено навіть підготовчих засідань.

Про це повідомляється на сайті НАБУ.

"Так, справа з факту завдання збитків ВАТ ДПЗКУ вже понад два роки припадає пилом у суді: за 25 місяців не досліджено жодного доказу, не були допитані свідки, оскільки в справі не відбулося навіть підготовчого засідання", - йдеться в повідомленні.

У лютому 2019 року до суду було скеровано обвинувальний висновок щодо депутата Олександра Онищенка - організатора "газової схеми" і фінансового директора підконтрольних нардепу підприємств. Оскільки обвинувачені перебувають за межами України, їх судитимуть заочно. Перше засідання призначено на 10 червня 2019 року.

"У багатьох випадках судді призначають засідання на середину червня. Можливо, це пов'язано з очікуванням початку роботи Антикорупційного суду, куди ці справи будуть скеровані за підсудністю", - повідомляють у НАБУ.

Зазначається, що серед 37 рішень у справах від НАБУ і САП, судді ухвалили тільки два вироки відносно трьох осіб, що передбачають реальне покарання у вигляді позбавлення волі. Інші рішення - це затвердження угод про визнання винуватості або призначення покарання, згідно з яким особи не перебувають у місцях позбавлення волі.

Нагадаємо, раніше суд Одеси ухвалив перший вирок з реальним терміном у справі НАБУ - екс-глава Захарівської (Фрунзівської) РДА Дмитро Франчук отримав три роки в'язниці за нарахування собі премії в розмірі 65 тис. гривень      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram