ГоловнаПолітика

Українські полярники готуються проголосувати на виборах президента

ЦВК затвердила склад виборчої комісії на станції "Академік Вернадський"

Українські полярники готуються проголосувати на виборах президента
Часовня на украинской полярной станции "Академик Вернадский"
Фото: uac.gov.ua

Антарктична станція "Академік Вернадський", що розташована за 15 тис. км від Києва, є віддаленою виборчою дільницею і на президентських виборах 31 березня тут голосуватимуть 34 особи - 11 учасників постійної експедиції та 23 науковці, які прибули наприкінці січня.

Про це повідомляється на сайті Національного антарктичного наукового центру.

"Станція "Академік Вернадський" є спецдільницею, адже зі зрозумілих причин виборча процедура в такому важкодоступному місці має свої особливості. Зокрема, полярники використовують не «живі» бюлетені, а їхні роздруковані скан-копії, які напередодні надсилає Центрвиборчком. У день виборів у великому приміщенні станції - їдальні - встановлюють саморобну кабінку для голосування та урни. Потім у присутності всіх членів експедиції відбувається підрахунок голосів", - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що Центрвиборчком днями затвердив склад комісії на цій спецдільниці в складі чотирьох полярників, головою визначено начальника 23 УАЕ Віктора Ситова.

"Залежно від дати виборів і льодової обстановки можливість передати на «велику землю» протокол дільничної комісії з «мокрою» печаткою та самі бюлетені може випасти й через місяць, а буває, що й через рік. Тому ці документи у форматі скан-копій оперативно передають зі станції до ЦВК", - наголошується в повідомленні.

"Якщо громадянину не байдуже, що станеться з його голосом, він і за 15 тис. кілометрів від дому, серед снігів і айсбергів, знайде можливість проголосувати", - наголосив голова НАНЦ Євген Дикий.

Учасники українських антарктичних експедицій мають можливість голосувати на станції "Академік Вернадський" з 1998 року. Вони можуть узяти участь в обранні президента й парламенту (голосувати за списки партій), однак не голосують за кандидатів на мажоритарних округах і не беруть участі в місцевих виборах.

Нагадаємо, ЦВК як виняток створила 80 спеціальних виборчих дільниць на території військових частин, зокрема - в зоні проведення операції Об'єднаних сил на Донбасі. Раніше повідомлялося, що  військовим на передовій урни для голосування підвозити не будуть.

Станом на 15 березня, місце голосування змінили 90 тисяч українців. Докладніше про те, як це можна зробити, читайте в матеріалі LB.ua "Зміна місця голосування: лайфхак".       

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram