ГоловнаПолітика

Рада цього тижня продовжить розгляд мовного закону

Депутатам належить розглянути близько 1500 поправок.

Рада цього тижня продовжить розгляд мовного закону
Фото: Макс Требухов

Рада цього тижня продовжить розгляд мовного закону. Про це на погоджувальній раді заявив спікер Верховної Ради України Андрій Парубій, передає кореспондент LB.ua.

"Ми продовжуємо розгляд фундаментального і стратегічного закону про функціонування української мови. Завтра ми почнемо розгляд закону з 1496 правками", - заявив він.

Парубій зазначив, що деякі депутати вимагають терміново зупинити розгляд законопроекту в другому читанні. Інші навмисно затягують процес розгляду великої кількості правок.

"Ми бачимо, як докладаються зусилля для зриву прийняття цього історичного закону... Але впевнений, що це наш обов'язок - затвердити цей закон", - додав спікер.

Нагадаємо, минулого тижня всі пленарні засідання парламенту були присвячені поправкам до мовного закону, парламентарії розглянули близько 500 поправок з більш ніж 2000.

У серпні 2012 року набув чинності закон "Про засади державної мовної політики". Він передбачає, що в 13 регіонах України російська мова отримує статус регіональної, який практично прирівнює її до державної.

23 лютого 2014 року, після втечі Віктора Януковича, Рада ухвалила, що цей закон втратив чинність. Однак Олександр Турчинов, який виконував тоді обов'язки президента, відмовився схвалити скасування цього закону. Через півроку 57 депутатів Верховної Ради попросили Конституційний Суд дати оцінку цьому закону. У лютому КС визнав його неконституційним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram