ГоловнаПолітика

Країни Євросоюзу підписали декларацію до п'ятиріччя анексії Криму

Підписанти висловили тверду підтримку Україні і вимоги до Росії.

Країни Євросоюзу підписали декларацію до п'ятиріччя анексії Криму
Страны Евросоюза подписали декларацию к пятилетию аннексии Крыма
Фото: Liga.net

До п'ятої річниці анексії Росією Криму країни Європейського Союзу підписали декларацію, в якій підтвердили свою підтримку суверенітету і територіальної цілісності України.

Про це йдеться в декларації верховної представниці ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріки Могеріні від імені всього блоку про ситуацію в Криму і Севастополі, повідомляє Європейська правда з посиланням на Європейську службу зовнішніх дій.

"Анексія залишається прямим викликом міжнародній безпеці, що має серйозні наслідки для міжнародного правопорядку, який захищає територіальну цілісність, єдність і суверенітет усіх держав", - йдеться в заяві.

В Євросоюзі відзначили, що не визнають анексію українського півострова і готові вводити проти причетних до окупації санкції.

Також країни-члени блоку назвали неприпустимим будівництво Кримського моста і чекають, що РФ забезпечить безперешкодний і вільний прохід усіх суден в Азовське море. Дипломати засуджують напад спецназу ФСБ Росії на кораблі ВМС України у Керченській протоці і закликають відпустити захоплених в полон українських моряків.

"Необґрунтоване застосування сили Росією проти України від 25 листопада 2018 року є нагадуванням про негативні наслідки незаконної анексії Кримського півострова для регіональної стабільності", - зазначено в документі.

Крім того, Європейський Союз не буде визнавати проведення Росією так званих виборів на окупованому півострові.

Крім іншого, ЄС відзначив негативний вплив посиленої мілітаризації Криму на безпеку в регіоні, погіршення ситуації з правами людини і вимагають звільнення Олега Сенцова, Едема Бекірова, Олександра Кольченка, Миколи Семени, Володимира Балуха, Еміра-Усейна Куку та інших незаконно затриманих в Криму.

Нагадаємо, 16 березня 2014 року на території Криму і міста Севастополя пройшов невизнаний світом "референдум" про статус півострова, за результатами якого Росія анексувала Крим в свій склад. 18 березня президент Росії Володимир Путін оголосив про "приєднання" Криму до Росії.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії, щодо РФ введено низку економічних санкцій.

Раніше США і Туреччина зробили заяви в зв'язку з п'ятою річницею анексії Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram