ГоловнаПолітика

Росія створює передумови для нападу на Україну з моря, - МЗС України за засіданні в Європарламенті

Засідання провели у зв'язку з п'ятиріччям російської анексії Криму.

Росія створює передумови для нападу на Україну з моря, - МЗС України за засіданні в Європарламенті
Фото: ecb.europa.eu

Дії Росії в Керченській протоці й Азовському морі спрямовані на те, щоб «убити економіку Азовського узбережжя України і створити військову передумову для нападу на Україну з моря».

Про це заявив директор політичного департаменту МЗС України Олексій Макеєв на спеціальному спільному засіданні комітету Європарламенту із закордонних справ і підкомітету з питань безпеки і оборони в Страсбурзі, передає Крим.Реалії.

Як повідомили 14 березня в Представництві України в ЄС, на засіданні, яке провели напередодні у зв'язку з п'ятиріччям російської анексії Криму та агресії проти України, експерти обговорили «загрози російської гібридної війни проти міжнародного порядку».

Директор політичного департаменту МЗС України на засіданні нагадав про захоплення російською ФСБ українських військових кораблів та екіпажів і зазначив, що в той момент Росія офіційно не повідомляла про перекриття Керченської протоки, закривши прохід під Керченським мостом своїм танкером, і що з перехопленого радіозв'язку російських військових зрозуміло, що «атака не була випадковою чи спонтанною».

«Це можна розглядати тільки як акт агресії проти України щодо резолюції Генеральної Асамблеї ООН 1974 року. Росія розуміє тільки силу, і з Росією потрібно вести переговори з позиції сили. Сьогодні ми чули, що слово «санкції» насправді не популярне, на жаль, тут, у Брюсселі і в багатьох європейських столицях. Але, будь ласка, зрозумійте, що це єдиний мирний інструмент, яким володіють європейці, щоб зупинити російські військові дії й агресію», - підкреслив Макєєв.

Дії Росії в районі Керченської протоки критикують у низці європейських країн і США. У НАТО заявили, що уважно стежать за розвитком подій у Керченській протоці і закликали до стриманості і деескалації напруження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram