ГоловнаПолітика

В ООН угледіли посилення тиску на громадянські свободи в Україні перед виборами

Напади на представників громадянського суспільства в Україні "створили атмосферу залякування".

В ООН угледіли посилення тиску на громадянські свободи в Україні перед виборами
Фото: Макс Левин

В Управлінні Верховного комісара ООН з прав людини зазначають, що напади на представників громадянського суспільства в Україні "створили атмосферу залякування".

Про це йдеться в оприлюдненій 12 березня доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини, передає DW.

Доповідь присвячена ситуації в громадянському просторі з основними свободами напередодні президентських і парламентських виборів в Україні. Дослідження, яке провели з початку 2018-го до 15 лютого 2019 року, задокументовано 164 порушення на підконтрольних Україні територіях.

Представники УВКПЛ зафіксували тенденцію до збільшення кількості нападів і погроз, спрямованих на представників громадянського суспільства. Серед них - убивство Катерини Гандзюк, напади на журналістів NewsOne і адвокатів журналіста Василя Муравицького.

"Ці напади створили атмосферу залякування, що впливає на здатність і готовність людей відкрито обговорювати суспільно важливі питання, перш за все - висловлювати свою незгоду з політикою чи побоювання щодо політики", - наголошено в доповіді.

Також задокументовано щонайменше 34 порушення, які прямо пов'язані з вкрай правими групами.

"Більшості таких нападів не розслідують, до того ж нерідко правоохоронці і самі вдаються до утисків, як, наприклад, у справі з доступом до персональних даних журналісток Христини Бердинських і Наталії Седлецької", - цитує видання доповідь ООН.

Крім того, на думку УВКПЛ, процес отримання автокефалії УПЦ посилив напруження між релігійними громадами. У доповіді йдеться про десять фактів погроз і залякувань священнослужителів - переважно УПЦ Московського патріархату. При цьому джерелом тиску на релігійних діячів названо і ультраправі групи, і Службу безпеки України.

У той самий час в іншому звіті, також опублікованому УВКПЛ, зазначено, що відповідальність за більшість випадків порушень прав людини за останні три місяці лежить на керівництві непідконтрольних районів Донбасу і окупаційної влади Криму.

Незважаючи на обмежений доступ в ОРДЛО і неможливість працювати в Криму, Моніторингова місія з прав людини зафіксувала на цих територіях 189 порушень за листопад-лютий.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram