ГоловнаПолітика

Комісар Ради Європи закликала Раду розглянути закон про мову після виборів

"Обговорення таких питань під час виборчої кампанії не сприяє ухваленню збалансованих рішень".

Комісар Ради Європи закликала Раду розглянути закон про мову після виборів
Дунья Миятович
Фото: twitter.com/Dunja_Mijatovic

Комісар Ради Європи з прав людини Дунья Міятович закликає Верховну Раду перенести прийняття закону про функціонування української мови на післявиборчий період.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на заяву прес-служби Ради Європи.

Міятович вважає, що під час виборчої кампанії обговорення таких питань не сприяє ухваленню збалансованих рішень.

"У контексті виборчої кампанії такі дискусії часто стають поляризованими і не сприяють прийняттю збалансованих рішень. Я закликаю український парламент перенести прийняття цього важливого законодавства на поствиборчий період", - заявила вона.

На думку Міятович, під час обговорення будь-якого нового закону або реформування політики використання мов держави-члени Ради Європи повинні "ретельно збалансувати законну мету підтримки використання державної мови і обов'язок захищати і підтримувати використання мов меншин і збереження культурного розмаїття".

"Різні мовні спільноти повинні бути ефективно залучені в процес розробки таких законів і політики, і їхні погляди повинні бути належно враховані", - підкреслила комісар РЄ.

Нагадаємо, цього пленарного тижня Рада запланувала розгляд більш ніж 2 тис. правок до законопроекту про державну мову.

У 2018 році Конституційний Суд визнав, що Закон "Про засади державної мовної політики" не відповідає Конституції. Цей закон набув чинності в серпні 2012 року і передбачав, що в 13 регіонах України російська мова отримує статус регіональної, який практично прирівнює її до державної.

У жовтні 2018 року Рада прийняла за основу законопроект "Про забезпечення функціонування української мови як державної", який замінить закон Ківалова-Колесніченка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram