ГоловнаПолітика

Експерти: тільки три кандидати в президенти чітко визначилися з курсом на ЄС і НАТО

"Зовнішньополітична стратегія - це не набір гасел. Тому хотілося б, щоб кандидати в президенти все-таки переглянули свої позиції".

Експерти: тільки три кандидати в президенти чітко визначилися з курсом на ЄС і НАТО
Фото: Анна Стешенко

Тільки три кандидати в президенти України чітко визначилися з курсом на вступ до Європейського Союзу і НАТО.

Про це під час засідання круглого столу заявив голова Громадської Ліги Україна-НАТО Сергій Джердж, передає кореспондент LB.ua.

"Україна перебуває в надзвичайно складному становищі: триває війна з боку Росії, зовнішньополітична ситуація стає все більш загостреною. Тому вкрай важливо розуміти візію кандидатів на зовнішню політику. Проаналізувавши програми кандидатів, можемо констатувати, що є певне ігнорування з боку деяких з них важливих проблем і аспектів", - заявив він.

За його словами, аналіз усіх передвиборних програм кандидатів у президенти показує, що "програми Петра Порошенка і Юлії Тимошенко підготовлені фахівцями і професіоналами". У них найбільш конкретно відображено бачення зовнішньої політики України, закріплений курс на НАТО і повернення Криму та Донбасу.

Водночас, за його оцінками, передвиборні програми Анатолія Гриценка і Володимира Зеленського "нагадують репортерський стиль із загальними гаслами, але без конкретики майбутнього зовнішньополітичного курсу України".

"Зовнішньополітична стратегія - це не набір гасел. Тому хотілося б, щоб кандидати в президенти все-таки переглянули свої позиції", - закликав Джердж.

Директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. Олександра Никонорова Сергій Пархоменко, своєю чергою, представив результати аналізу програмних документів кандидатів і риторики основних претендентів на пост голови держави.

"По суті, у нас є тільки три кандидати в президенти, в риториці яких чітко задекларована необхідність вступу України в НАТО і ЄС. Це - Порошенко, Тимошенко і Гриценко. Хоча в програмі у Гриценка про членство в НАТО нічого не сказано, але в його риториці це постійно звучить. У Зеленського в програмі згадується про вступ у НАТО, але про європейську інтеграцію в його документі сказано загальними словами. Ба більше, його риторика і положення програми розходяться і навіть суперечать один одному... Олег Ляшко в своїй програмі взагалі не згадує про повернення Криму та Донбасу, про членство в НАТО. У загальних словах у його програмі йдеться про європейський рівень життя українців", - зазначив він.

Нагадаємо, згідно з березневим соцопитуванням групи "Рейтинг", до другого туру виходять Зеленський і Тимошенко. У лютневому опитуванні в Зеленського було 25,1%, у Порошенка - 16,6%, у Тимошенко - 16,2%, у Бойка - 11,3%, у Гриценка - 7,7%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram