ГоловнаПолітика

Рада громадського контролю НАБУ закликала Ситника усунути свого першого заступника

Углаву запідозрили в "кришуванні" корупції на оборонних замовленнях.

Рада громадського контролю НАБУ закликала Ситника усунути свого першого заступника
Гизо Углава
Фото: Job-sbu.org

Рада громадського контролю Національного антикорупційного бюро закликала директора Бюро Артема Ситника усунути свого першого заступника Гізо Углаву і детективів, згаданих у розслідуванні Bihus.info.

Про це йдеться на сайті Ради.

Для збереження НАБУ як інституту Рада громадського контролю НАБУ закликає директора Національного бюро Артема Ситника, не чекаючи результатів офіційного розслідування, відсторонити від виконання обов'язків першого заступника директора НАБУ Гізо Углаву, заступника керівника Третього відділу І підрозділу детективів Головного підрозділу детективів НАБУ Олега Борисенка і детектива Третього відділу І підрозділу Головного підрозділу детективів НАБУ Дмитра Литвиненка і негайно ініціювати службове розслідування стосовно цих працівників", - заявила Громадська рада.

У розслідуванні журналістів ішлося, що фігуранти оборонного скандалу Андрій Рогоза та його "старший" партнер Віталій Жуков роками домовлялися з правоохоронними органами, щоб ті закривали очі на правопорушення. Серед цих відомств нібито було і НАБУ.

За даними журналістів, у "Оптімумспецдеталі" в НАБУ була своя людина - інформатор Євген Шевченко, який брав участь у низці операцій бюро під прикриттям. Як виявилося, він інвестував близько 1 млн доларів у цей бізнес і фактично був зацікавленою особою.

У громадській раді вважають, що корупція на оборонних замовленнях у країні, яка де-факто перебуває в стані війни, не може мати виправдань ані з боку безпосередніх учасників, ані з боку тих, хто їх покриває.

Нагадаємо, в 2017 році стало відомо, що ГПУ почала розслідування проти Углави за підозрою в ухилянні від сплати податків і приховуванні громадянства Грузії під час прийому на роботу. Два депутати Верховної Ради заявили, що керівництво НАБУ нібито підписало контракт з Углавою, достовірно знаючи, що він не вийшов з грузинського громадянства.

Однак у НАБУ заявили, що Углава не порушував законодавство про громадянство. Згідно з Конституцією Грузії, громадянство Грузії втрачається автоматично за умови набуття громадянства іншої країни. Тому Углава втратив громадянство Грузії тоді, коли набув українське - 17 квітня 2015 року.

Углава багато років працював у системі прокуратури Грузії, в тому числі в 2009-2012 роках був заступником головного прокурора Грузії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram