ГоловнаПолітика

Оприлюднено текст угоди між Україною та Вселенським патріархом

У договорі йдеться про співпрацю у створенні ПЦУ.

Оприлюднено текст угоди між Україною та Вселенським патріархом
Фото: пресс-служба президента

Доцент кафедри історії Острозької академії, один зі співавторів "10 тез для Православної церкви України" Андрій Смирнов оприлюднив у своєму фейсбуці текст угоди про співпрацю та взаємодію між Україною і Вселенським патріархатом.

Договір був підписаний 3 листопада 2018 року президентом Петром Порошенком і вселенським патріархом Варфоломієм.

Угода складається із шести статей, де йдеться про намір сторін співпрацювати у створенні й затвердженні автокефальної помісної Православної церкви в Україні з центром у Києві. У договорі мовиться про плани обмінюватися інформацією про ситуацію в українському і світовому православ'ї, проводити спільні заходи, проводити консультації та ін.

Україна взяла на себе зобов'язання сприяти створенню ставропігії (представництва) в Києві, а вселенський патріарх через ставропігію - сприяти конституюванню ПЦУ та встановленню її контактів з іншими автокефальними православними церквами. 

Фото: facebook.com / Андрій Смирнов

Фото: facebook.com / Андрій Смирнов

Фото: facebook.com / Андрій Смирнов

Фото: facebook.com / Андрій Смирнов

Нагадаємо, 15 грудня 2018 року православні церкви в Україні провели об'єднавчий собор, а 6-7 січня 2019 року предстоятель єдиної української православної церкви Епіфаній отримав томос про автокефалію ПЦУ.

3 лютого в Софійському Соборі відбулася церемонія інтронізації (на світський манер - інавгурації) предстоятеля Православної церкви України митрополита Київського і всієї України Епіфанія (Думенка).    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram