ГоловнаПолітика

Фігуранти оборонного скандалу роками "домовлялися" з ДФС, СБУ, військовою прокуратурою і НАБУ, - Bihus.info

"Наші гроші" розповіли про роль силовиків в оборонних аферах.

Фігуранти оборонного скандалу, пов'язаного з компанією "Оптімумспецдеталь" ("Оптіма"), роками "домовлялися" з Державною фіскальною службою, Службою безпеки України, військовою прокуратурою і навіть Національним антикорупційним бюро.

Про це йдеться в останній частині розслідування Bihus.info про корупцію в Оборонпромі, заснованій на листуванні, яку злило редакції анонімне джерело в 2018 році.

У різні роки за справу "Оптімумспецдеталі" бралися майже всі правоохоронні органи, але справи спускалися на гальмах, і - швидше за все - за гроші.

Найлегше було вирішити питання з Фіскальною службою, яка першою почала розслідувати ухилення від сплати податків "Оптімумспецдеталі". "Співпрацюю з центральною ДФС - цифри смішні", - йдеться в листуванні власника "Оптімумспецдеталі" Андрія Рогози з товаришем з СБУ, слідчим київського управління Денисом Москаленком.

Цей Москаленко, за даними розслідування, організовував необхідні документи з СБУ і прокуратури і надавав іншу допомогу, за яку навіть отримав BMW Рогози.

Хабарі в Службу безпеки України за вільне проходження контрабанди, судячи з листування, возили на постійній основі. Коли в 2017 році контррозвідувальне управління київського главку СБУ розіслало на бронетанкові заводи листи з проханням пояснити контракти з "Оптіма", в "своєму" підрозділі Рогозі сказали не звертати уваги на цей "фуфел".

Найактивніше за "Оптімумспецдеталь" намагалися взятися у військовій прокуратурі. Там тричі починали розслідування, але всі вони ні до чого не привели. В одному випадку до штрафу засудили селянку, яка оформила на себе фіктивну фірму в обмін на 1000 гривень на місяць, інші провадження до суду і зовсім не дійшли.

Судячи з листування, "закрити ВП" можна було за "20-ку".

Корупційну складову цієї історії повинно було розслідувати Національне антикорупційне бюро, але Рогоза і його "старший" партнер Віталій Жуков "домовлялися" і з ним.

У 2016 році НАБУ вніс до переліку фіктивних фірм кілька компаній, серед яких виявилася "Оптімумспецдеталь". Жуков відреагував на це гнівною тирадою на адресу Рогози з вимогою, щоб "завтра зранку (Гізо Углава) написав листа, що помилково внесли Оптімумспецдеталь в цей список", і незабаром "Оптімумспецдеталь" дійсно зникає з цього переліку.

За даними журналістів, у "Оптімумспецдеталі" в НАБУ була своя людина - інформатор Євген Шевченко, який брав участь в низці операцій Бюро під прикриттям. Як виявилося, він інвестував близько 1 млн доларів в цей бізнес і фактично був зацікавленою особою.

Нагадаємо, що скандал навколо "Укроборонпрому" і "Оптімумспецдеталі" спалахнув наприкінці лютого 2019 року.

Журналісти Bihus.info повідомили, що державні оборонні заводи закуповували для військової техніки деталі з Росії. Запчастини завозилися контрабандою, їх якість не перевірялась, і іноді в Україну потрапляв звичайний металобрухт. Контрабанду відмивали через фірми-прокладки, які перебували під контролем осіб, наближених до "Укроборонпрому". Прибуток дерибанили між учасниками схеми.

Розслідування засноване на листуванні, яку злило редакції анонімне джерело в 2018 році. Там були вказані імена, дати, суми хабарів і відкатів.

Основними фігурантами розслідування є власник компанії "Оптімумспецдеталь" Андрій Рогоза і його бізнес-партнери Віталій Жуков і Ігор Гладковський, син першого заступника голови РНБО Олега Гладковського.

Поки що з усієї трійки затриманий тільки Рогоза. Він перебуває під судом у справі про шахрайство, що не пов'язано з "Оптімумспецдеталью", і нещодавно отримав нову підозру в несплаті податків. Другий фігурант - Віталій Жуков - не має статусу, поки що він просто знайомий Рогози, який вивів його на Ігоря Гладковського, сина Олега Гладковського.

Ігор Гладковський називає це розслідування фейком, але незважаючи на це його батько Олег Гладковський був звільнений з посади першого заступника секретаря РНБО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram