ГоловнаПолітика

Генштаб ЗСУ відзвітував про озброєння військових частин і перехід на вітчизняну зброю

У зоні ООС військові озброєні на 99%, решта армії - на 85%.

Генштаб ЗСУ відзвітував про озброєння військових частин і перехід на вітчизняну зброю
Николай Шевцов
Фото: mil.gov.ua

Задіяні в Операції об'єднаних сил військові частини озброєні на 99%, решта армії - на 85%. Українська армія перейшла на боєприпаси і техніку вітчизняного виробництва, повідомила сьогодні прес-служба Генштабу Збройних сил України.

"Нині укомплектованість ЗС України основними зразками озброєння і військової техніки (ОВТ) становить 85%, а військ (сил), задіяних в проведенні операції Об'єднаних сил, - 99% ... Протягом 2014-2018 років проведено великий обсяг роботи з відновлення боєздатності ОВТ як за рахунок ремонту, так і за рахунок постачання нового (модернізованого) ОВТ та створення, практично "з нуля", системи технічного забезпечення військ на всіх рівнях", - сказано в повідомленні.

У 2014 році при знятті з зберігання озброєння і військової техніки виявилося, що звітні показники рівня справності (88%) наявного тоді ОВТ були значно завищені. Фактичний рівень справності ОВТ виявився на 40-45% нижчим. До 50% зразків вимагали додаткового технічного обслуговування і поточного ремонту через фізичне старіння.

"Протягом 2014-2018 років у ЗСУ було сформовано 16 бойових бригад і збільшена чисельність існуючих, що збільшило потребу в ОВТ більш ніж на 10 тисяч одиниць. За рахунок вилучення ОВТ з Центру надлишкового майна, в ЗСУ було повернуто понад 10 тисяч зразків. Серед них зенітні ракетні комплекси, танки, БМП, самохідні артилерійські установки, в тому числі калібру 152, 203 мм, протитанкові ракетні комплекси і інше", - повідомив сьогодні на брифінгу генерал-майор Микола Шевцов.

"З метою забезпечення Збройних сил прийнято на озброєння і розпочато постачання в війська боєприпасів і ракет вітчизняного виробництва, таких як 7,62-мм снайперські патрони, 40-мм гранатометні постріли для підствольних і автоматичних гранатометів, 60-мм мінометні постріли, 152-мм боєприпаси до артилерійських систем, 300-мм реактивні керовані снаряди "Вільха", - повідомили в Генштабі.

Крім того, розпочато масове переозброєння військ вітчизняними протитанковими ракетними комплексами "Стугна-П" і "Корсар". З метою підтримки запасів ракет і боєприпасів в стані боєготовності відновлено роботу 8 цехів збірки та ремонту ракет і боєприпасів. Крім того, відремонтовано близько 37 тис. тонн боєприпасів.

Нагадаємо, сьогодні ввечері очікується вихід в ефір четвертої серії розслідування програми "Наші гроші" про корупцію в оборонній сфері України. У попередніх випусках команда Дениса Бігуса показала, що українська армія купувала контрабандні деталі з Росії за цінами, завищеними в кілька разів, а також списане обладнання за ціною нового. Відповідальним за оборудки з озброєнням журналісти називають, зокрема, заступника голови РНБО Олега Гладковського і його сина Ігоря. За інформацією журналістів, Гладковський-молодший разом з партнерами організував приблизно в 2015 році постачання контрабандних російських деталей для військової техніки. При цьому державні оборонні підприємства переплачували за товар в 2-4 рази, купуючи його у фірм-прокладок. Керівництво концерну "Укроборонпром" знало про шахрайські оборудки і давало на них згоду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram